Gå direkt till textinnehållet
På SEB:s nya huvudkontor i Solna har alla anställda eget skrivbord. Foto: Alexander Donka

Här får alla eget skrivbord

I SEB:s nya huvudkontor har hela personalen egna platser. Det var en av medarbetarnas viktigaste frågor inför flytten.

I början av maj gick flyttlasset. Efter drygt 50 år på Sveavägen/Sergels torg har SEB flyttat huvudkontoret till Solna. Ny adress blir Stjärntorget i Arenastaden. Kontorskomplexet omfattar 72 500 kvadratmeter kontorsyta och sammanlagt finns 600 mötesrum till de anställdas förfogande.

Det är den största kontorsflytten hittills i Sverige. Inledningsvis ska 2 900 medarbetare flytta in och inom ett år kommer ytterligare 1 600 medarbetare från kontoren i Rissne och city att följa efter. Sammanlagt ska kontoret ge plats åt runt 4500 anställda.

Först ut bland avdelningarna var bland annat privatkund- och företagskundsidan samt nästan alla stabsfunktioner som compliance och IT. Medarbetarna inom IT-avdelningen utgör ungefär en tredjedel av bankens personal och förhoppningen är att avdelningen ska komma närmare bankens affär. Att avdelningarna nu sitter tillsammans kommer betyda mycket, framför allt för de interna jobbprocesserna.

Ledningen lyssnade och tog in personalens synpunkter inför flytten. En av de viktigaste frågorna var den om egna skrivbord. Den vägen valde banken också att gå. Frank Hojem, presschef i SEB, säger att det var viktigt att hålla ihop avdelningarna och teamen, att alla ska känna att de har en egen hemmahamn.

– Även om en stor del av personalen är ute och rör sig mellan kontoren på möten eller för att träffa kunder, så tror jag att många uppskattar att man har sitt skrivbord att komma tillbaka till.

Eftersom flytten fortfarande ligger så pass nära inpå har någon medarbetsundersökning ännu inte skickats ut. Nästa kommer i höst, men hittills har reaktionerna varit mycket positiva, enligt Frank Hojem.

Alessandro Ripellino, vd i Alessandro Ripellino Arkitekter som har ritat kontoret, säger att medarbetarundersökningen visade tydligt att personalen föredrar att sitta vid egna platser. Samtidigt menar han att kontoret ger medarbetarna flexibiliteten att själva välja arbetssätt.

– Att alla har egna platser samtidigt som det finns gott om öppna ytor och mötesrum gör att man kan välja själv. Man slipper stressen att fundera över vart man ska på morgonen, men man kan samtidigt löpa hela linan ut och utnyttja de öppna ytorna, säger han.

Även om det egna skrivbordet är populärt finns också de som föredrar ett annat arbetssätt. Adam Österman, Intrapreneur och digital projektledare, sitter i stort sett alltid i någon av byggnadens öppna kontorsytor.

– Jag har ingen direkt fast plats. Jag gillar att sitta på sociala ytor eftersom jag är så beroende av att träffa andra kolleger och att få input. Ett möte som tidigare hade dröjt två veckor kan i dag ta två minuter för mig. Och det har det här huset möjliggjort, säger han.

Mika Burman Götz är chef för SEB:s internetbank och mobilapp för privatkunder och småföretag. Hon sitter tillsammans med sitt team och alla har egna skrivbord. Över tid tror hon att arbetssättet kommer landa i en mix mellan skrivbordsbaserat och aktivitetsbaserat.

– Vad man föredrar är högst individuellt. En del är väldigt noggranna med att man vill ha sin plats att gå till medan andra är mycket mer aktivitetsbaserade. Jag skulle dock tro att arbetssättet kommer variera längs vägen beroende på vilket team som man arbetar med för tillfället.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord