Gå direkt till textinnehållet
Manifestationen "Lön hela dagen" från ett tidigare år på Sergels torg i Stockholm.

Går långsamt framåt för jämställda löner

Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.13, en minut kortare än i fjol, medan män får betalt fram till 17.00. Det visar den årliga uträkning som görs av kampanjen ”Lön hela dagen” med Sveriges Kvinnolobby som initiativtagare.

I dag presenterades årets klockslag i kampanjen ”Lön hela dagen”. Klockan stannade på 16.13 och visar löneskillnaden mellan män och kvinnor. Kvinnorna jobbar gratis 47 minuter fram till klockan 17, medan männen får lön till arbetsdagens slut.

Det skulle varit en manifestation för tionde året i rad på Sergels torg för att demonstrera för jämställda löner och presentera årets klockslag, men den ställdes in med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Resultatet av den årliga uträkningen publicerades istället på Sveriges Kvinnolobby:s webbplats.

Antal gratisminuter för kvinnor minskade till 47 minuter varje dag, en minut kortare än i fjol. Uträkningen utgår från den genomsnittliga löneskillnaden på 9,8 procent översatt till timmar och minuter av en arbetsdag. Lönestatistiken kommer från Medlingsinstitutet, en myndighet under Arbetsmarknadsdepartementet.

Förutom Sverige Kvinnolobby som är initiativtagare till kampanjen ingår ett 50-tal medlemsorganisationer, däribland Finansförbundet.

Sveriges Kvinnolobby arbetar för att stärka kvinnors position i samhället och ett jämställt samhälle utifrån FN:s kvinnokonvention (CEDAW). Idén med ”Lön hela dagen” kommer ursprungligen från Island.

När kampanjen började 2013 arbetade kvinnor 69 minuter gratis varje dag och i år har deras gratisarbete minskat till 47 minuter.

Enligt Sveriges Kvinnolobby fortsätter kampanjen tills kvinnor får lön för hela dagen. Fortsätter det i samma takt som nu kommer det dröja nästan 20 år för att nå målet.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord