Handelsbankenanställda avlastar sjukvården
Coronakrisen Bankanställda kan avlasta vården under tre veckor med bibehållen lön från Handelsbanken.
HALLÅ DÄR…Magnus Ericson, personalchef på Handelsbanken.
Handelsbanken kommer via Beredskapslyftet låta anställda med vårderfarenhet att bidra och avlasta i vården. Vad ligger bakom initiativet?
– Det här är ett unikt tillfälle att tillsammans hjälpas åt att göra skillnad i den hårt prövade vårdsektorn, både för oss som bank och för enskilda medarbetare.
Hur många anställda kommer delta?
– Det är lite för tidigt att svara på det. Men givet det ansträngda läget inom sjukvården just nu hoppas vi att så många som möjligt av våra medarbetare med efterfrågad kompetens tar chansen att gå in och avlasta vården under tre veckor med bibehållen lön från Handelsbanken.
Vad hoppas ni att initiativet ska leda till?
– Handelsbanken vill ge möjlighet för bankens medarbetare med vårderfarenhet att bidra och avlasta i vården. Syftet med Beredskapslyftet är att mobilisera tillfälligt tillgängliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser som är starkt pressade under coronakrisen eller som är behov av akut hjälp.
Strax före sommaren förra året började Handelsbanken att erbjuda alla anställda tester för antikroppar mot covid-19. Hur har arbetet gått?
– Vi har rullat ut erbjudandet successivt i takt med smittspridningen i landet och under 2020 har alla medarbetare erbjudits antikroppstester. Vid årsskiftet hade 4 650 antagit erbjudandet.
Hur har responsen varit bland de anställda?
– Vi har upplevt att medarbetarna uppskattat möjligheten.
Hur ser coronahanteringen ut just nu för medarbetarna?
– Bankens riktlinjer uppdaterats kontinuerligt utifrån läget och förändringar i nationella restriktioner och rekommendationer. Bland annat ska alla som kan arbeta hemifrån i syfte att bidra till en minskad smittspridning och lägre utnyttjande av kollektivtrafiken.