Ingen avsättning till Oktogonen
Foto: Oskar Omne

Ingen avsättning till Oktogonen

Handelsbanken har ställt in avsättningen till Oktogonen för 2018. Det innebär att de anställda går miste om 827 miljoner kronor.

Handelsbanken har ställt in avsättningen till Oktogonen för 2018. Det innebär att de anställda går miste om 827 miljoner kronor.

»En samlad bedömning av bankens utveckling för 2018« ligger bakom styrelsens beslut att ställa in avsättningen till personalens vinstandelsstiftelse Oktogonen, skriver Handelsbanken i sin rapport.

Att avsättningen ställs in är ovanligt, det har bara skett en gång tidigare sedan finanskrisen 2008.

– Vi har full förståelse för att våra medlemmar är besvikna och att det kan uppfattas som märkligt att banken valde att reservera avsättning till Oktogonen vid varje kvartal 2018. Finansförbundet i Handelsbanken har inget avtal med banken som reglerar detta och det omfattas inte heller av vårt medbestämmandeavtal utan detta är ett ensidigt beslut av Centralstyrelsen, säger Anna Hjelmberg, ordförande för Finansförbundet på Handelsbanken, i ett mejl till Finansliv.

Enligt Handelsbankens vd Carina Åkerström är skälet till att man ställer in avsättningen för 2018 och även första kvartalet 2019 att banken vill ha lägre kostnader än konkurrenterna. Oktogonens regelverk säger nämligen att en avsättning enbart ska ske om Handelsbanken redovisar ett bättre resultat (räntabilitet) än övriga affärsbanker inom verksamhetsområdet.

publicerad
20 maj 2019
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram