Gå direkt till textinnehållet
Lena Österberg är Årets analytiker, alla kategorier, enligt Financial Hearings och Affärsvärldens årliga rankning.
Lena Österberg är Årets analytiker, alla kategorier, enligt Financial Hearings och Affärsvärldens årliga rankning.

Hon är årets analytiker enligt finansproffsen

Carnegie är bästa analyshus för tredje året i rad. Bolagets medarbetare Lena Österberg tar även i år hem titeln som årets analytiker, alla kategorier, i Financial Hearings och Affärsvärldens årliga rankning.

Årets analytiker

1. Lena Österberg, Carnegie

2. Erik Hultgård, Carnegie

3. Magnus Andersson, ABG Sundal Collier
Martin Guri, Nordea
Martin Nilsson, Nordea

6. Christian Kopfer, Nordea
Kristoffer Liljeberg Svensson, Carnegie

8. Rasmus Engberg, Handelsbanken
Anders Idborg, ABG Sundal Collier

10. Fredrik Cyon, ABG Sundal Collier
Hampus Engellau, Handelsbanken
Nichlas Fhärm, SEB
Peder Frölen, Handelsbanken
Anders Hillerborg, ABG Sundal Collier
Linus Larsson, SEB
Mattias Sundling, Danske Markets
Masih Yazdl, SEB

 

På förra årets lista, som röstas fram av institutioner och placerare, delade Carnegie förstaplatsen med SEB, men storbanken halkar i år ner till en tredjeplats. Bronsmedaljen delar de med ABG Sundal Collier. På andra plats finner vi i år istället Nordea, som hoppar upp ett steg jämfört med förra året.
Precis som förra året har Carnegie nio team som rankas etta inom de 20 sektorer som ingår i undersökningen. Nordeas team tar förstaplatsen inom fyra sektorer medan ABG Sundal Collier och Handelsbanken är ettor på tre vardera. SEB Equity Research team toppar totalt två sektorer, att jämföra med förra årets fem.
Carnegie har även högst antal individuella analytiker med förstaplats i någon sektor – totalt 21.

Årets analytiker, alla kategorier, är för andra året i rad Carnegies Lena Österberg. Hon kommer i undersökningen delad etta inom sektorerna informationsteknik och telekomoperatörer och delad tvåa inom sektorn telekomutrustning.
– Man måste göra sin analys ordentligt, hitta nya perspektiv och komma till en stark slutsats. Sedan måste man kunna uttrycka allt på ett intressant sätt. Den här mixen i arbetet gillar jag. Ingen dag är den andra lik, säger hon till Affärsvärlden.
Hon säger också till tidningen att det är en fördel att ha både ingenjörs- och finanskompetens i bagaget, då branschen är tekniktung. Det är dessutom en fördel att ha följt en och samma sektor under en lång tidsperiod.
– Mycket går i cykler och vågor. Ett tag vill ett bolag ha hög utdelning på intjäningen och gärna skuldsätta sig. Men den höga skuldsättningen kan sedan innebära problem om lönsamheten sviker i ett verksamhetsland.

På andra plats på listan över årets bästa analytiker hamnar en annan Carnegieanalytiker – Erik Hultgård. Tredjeplatsen delas av två Nordeamedarbetare, Martin Guri och Martin Nilsson, tillsammans med Magnus Andersson på ABG Sundal Collier.
Utmärkelsen Roland Jonssons Minne, som går till årets rookie, tilldelas Natalie Falkman, verkstadsanalytiker på Carnegie.

Text: Åsa Berner
Foto: Rickard Kilström

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord