Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Inflationen faller – men bara tillfälligt: »Det kommer skjuta fart uppåt i höst«

Den höga inflationen föll tillbaka något i juli, visar statistik från SCB. Samtidigt väntas nedgången bara bli tillfällig, säger SEB:s inflationsexpert Olle Holmgren. »Vi räknar med att inflationen når 10 procent i år.«

Inflationstakten, mätt enligt KPIF, landade på 8,0 procent i juli. Det visar färsk statistik från SCB. Siffran är en nedgång från junisiffran på 8,5 procent i årstakt, och var något lägre än analytikernas förväntningar på 8,1 procent.

Fallande priser på el- och drivmedel bidrog mest till utvecklingen som backade 8,6 respektive 5,6 procent under perioden, enligt SCB.

– Lägre priser för el samt drivmedel bidrog till att inflationstakten sjönk för första gången sedan januari, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i en kommentar.

Priserna på livsmedelsprodukter fortsatte att stiga. Inflationstakten, exklusive energi, steg till 6,6 procent i juli från 6,1 procent månaden innan. Även säsongsmässiga kategorier som priser på utlandsresor och paketresor för charter stod för en större ökning.

Morgonens inflationssiffra kom inte som någon överraskning, enligt SEB:s inflationsexpert Olle Holmgren. Samtidigt tror han att nedgången bara blir tillfällig.

– Vår prognos var att KPIF skulle lätta något och falla till 8 från 8,5, givet fallande el och energipriser. Men tittar man på den underliggande inflationen, kärninflationen, så är den fortfarande på väg uppåt vilket vi tror kommer fortsätta. Blickar man samtidigt framåt så kommer elpriserna att bli jättehöga i höst och i vinter, så inflationen kommer att skjuta fart uppåt igen.

Läs också

»Det är en inflationsbrasa«

– Vi räknar med att inflationen når 10 procent i år. Exakt hur mycket beror på vad som händer med elpriserna, men att det finns uppåtrisker är helt klart”, säger Olle Holmgren till Finansliv.

Flera prognosmakare räknar nu in tuffare tider för svensk ekonomi. I en färsk rapport från Konjunkturinstitutet spår myndigheten att Sverige går in i lågkonjunktur i början av 2023.

Läs ett längre reportage om inflationen i nästa nummer av Finansliv.