»Jag är övertygad om att finansbranschen kommer kunna ställa om i tid.«
2020-talet Kan finansbranschen lösa en klimatkris? Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB, om hållbarhetsutvecklingen i bankbranschen:
– Det vi har sett nu är bara början. Inom hållbarhetsområdet pratar man om »triple bottom line« (TBL), det vill säga ekonomi, miljö och samhälle/mänskliga rättigheter. Finansbranschen har historiskt sett haft tyngd på ekonomi, och är väldigt duktiga och utbildade inom finansiella frågor. Jag tror att branschen kommer att lära sig mer om miljö och de mänskliga rättigheterna de kommande tio åren, och titta mer naturligt på alla tre delar i det man gör.
– SEB vill gärna ligga i framkant i den utvecklingen, vi vill hjälpa våra kunder att ställa om. Det är många pusselbitar som behövs. Dels är det en fråga om att hållbarhet måste bli en del av den interna styrningen och kontrollen. Vi behöver också fler kunderbjudanden som är hållbara. Vi har varit framgångsrika i våra gröna erbjudanden, ett kommande steg är att också bygga erbjudanden på mänskliga rättigheter.
»Det fysiska kundmötet kommer få en renässans«
– Väldigt mycket av hållbarhetsutvecklingen i finansbranschen har tidigare drivits på frivillig väg eller varit intressentdrivet, men nu börjar lagstiftarna plocka upp bollen. Jämför vi med för bara tre år sen är det som natt och dag. Det började med G20-länderna som gav Financial Stability Board i uppdrag att se över regleringarna. Sen tillsatte EU-kommissionen en expertgrupp (HLEG) som släppte sin slutrapport i slutet av 2018. HLEG kom fram till att bland annat finansbranschen var, lite grovt beskrivet, närmast oreglerad gällande hållbarhet. Lagstiftarna jobbar nu på att reglera klimat- och miljöfrågan. Om man prissätter klimatet så kan det påverka hela det finansiella flödet, det blir en väldigt stor omställning. Nästa steg är samhällsfrågor och mänskliga rättigheter.
– Jag är optimist, jag är övertygad om att finansbranschen kommer kunna ställa om i tid. Men det blir svårt. För att nå hållbarhet behövs högre transparens och bättre beslutsunderlag, och för det behöver man kunna mäta avtrycken som görs, och då behövs i sin tur bättre siffror och bättre redovisning. Vi ser början av den utvecklingen nu.
– Det krävs också nyfikenhet för att omfamna utvecklingen. Det behövs nya lösningar på nya problem, gamla lösningar fungerar sällan.