Gå direkt till textinnehållet
Josefin Johansson, Handelsbanken. Foto: Tor Johnsson.

»Jag hade tur med tajmingen«

Min karriär Josefin Johansson klev in i bankbranschen samtidigt som de gröna frågorna fick ett självklart fokus.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson hade till en början svårt att bestämma sig för vad hon skulle studera. Hon pendlade mellan allt ifrån musik och media till reklam och PR till att läsa en kvällskurs i astronomi. Valet föll slutligen på ett säkert kort: ekonomi.

– Det är brett och man kan jobba med många olika saker. Jag tänkte att det kunde passa mig, säger hon.

Sista året skrev hon sin kandidat­uppsats om hållbara fonder. Planen var att under­söka om de (då) nischade fonderna presterade bättre över tid än traditionellt förvaltade fonder. Uppsatsen i sig »gjorde inga revolutionerande upptäckter«, men gjorde däremot att hon fick upp ögonen för hållbarhetsfrågorna.

– Jag hade svårt att förstå varför hållbarhet inte var en naturlig del av den fundamentala analysen, utan sågs som något separat, säger hon.

Parallellt med studierna sökte Josefin Johansson jobb på Handelsbanken Capital Markets. Det var hennes faster som då jobbade på investmentbanken som tipsade att de sökte folk inför sommaren. Ett par intervjuer och ett exceltest senare hade hon fått jobbet. Efter sommaren fortsatte hon att jobba extra vid sidan av studierna och hamnade i en grupp som kallas »research on demand« som fungerar som ett stöd för bankens aktieanalytiker.

Josefin Johansson, Handelsbanken.
Foto: Tor Johnsson

– Eftersom vi jobbade med olika analytiker fick jag förståelse för att det finns olika stilar och inte bara ett sätt att analysera ett bolag på. Det var väldigt roligt och lärorikt, säger hon.

Lagom till att Josefin Johansson var klar med skolan hade Handelsbanken börjat få fart på sitt hållbarhetsarbete på aktiesidan. Hållbarhetsaspekter integrerades nu allt mer i aktieanalysen och Josefin Johansson, som under sin master­utbildning fortsatt intressera sig för området, visade att det var detta hon ville jobba med.

– Då började jag som hållbarhetsanalytiker.

Den rollen har hon nu haft i nästan tre år. Jobbet innebär att hon är ansvarig för integrering av hållbarhetsaspekter i aktieanalysen, för strategin framåt, och att skriva större rapporter för att försöka hitta case utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

– Hållbarhetsanalys har ibland en tendens att bli bakåtblickande. Men min motor har hela tiden varit det framåtblickande perspektivet och att försöka hitta vad som påverkar affären, säger hon.

Trots det ökade intresset i branschen är formen för hållbarhetsanalysen fortfarande ganska ny. Det innebär att det ibland saknas standardiserade ramverk där hjulet måste uppfinnas på nytt, men det är något som sporrar henne.

– Det är både kul och en stor utmaning eftersom det ger större möjligheter att bygga egna strategier. Det har varit väldigt roligt att få vara med och utforma vad hållbarhet betyder för våra produkter, säger hon.

Det är mycket mer avslappnat än vad många tror.

Några av de viktigaste sakerna i jobbet handlar enligt Josefin Johansson om att vara nyfiken och flexibel, eftersom det ständigt kommer nya studier och forskningsrapporter.

– Vi tittar på allt ifrån vad som är bästa alternativet till plast, hur ser processerna ut för att tillverka stål till korruptionsrisker inom olika områden. Jag skulle säga att du blir generalist i botten, sedan kan du ha ett par områden som du specialiserar dig på.

Vad är dina specialistområden?

– Jag fokuserar mycket på klimat och miljö, och tycker det är extra intressant med omställning av tunga industrier. Hur kan de stora utsläppssektorerna som exempelvis ståltillverkningen ställa om till mer lågutsläppande processer. Även nya ramverk som EU:s taxonomi tycker jag är väldigt intressant.

Josefin Johansson har nu jobbat på banken i fem år. Hon säger att hon hade lite tur med tajmningen, eftersom hon kom in samtidigt som hållbarhet gick från nisch till att bli mer mainstream.

– Det har varit en väldigt rolig tid, eftersom det händer nya saker hela tiden och man blir aldrig fullärd.

Hon hade samtidigt en ganska tydlig bild av hur banklivet skulle vara innan hon började på Handels­banken.

– Jag såg framför mig en ganska strikt och grå miljö med allvarliga kolleger i kostym och inte mycket rum för skratt. Men riktigt så var det som tur var inte. Det är mycket mer avslappnat än vad många tror.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord