Gå direkt till textinnehållet
Anneli Wennerström. Foto: Oskar Omne

»Jag har aldrig varit så avkopplad som under pandemin«

På jobbet Ingen stress, mer tid för familjen och effektivare arbetstid. Pandemin fick Anneli Wennerström på Bankgirot att byta deltid mot heltid när hon började jobba hemifrån för ett år sedan.

Den 13 mars 2020 bytte Anneli Wennerström pendlingen från Vallentuna utanför Stockholm mot hemmakontoret. Hon har inte varit inne på kontoret en enda gång sedan dess.

– Det har gått väldigt bra, förvånansvärt bra mot vad man trodde från början. Jag tänkte att det kanske skulle bli tekniska problem och att man skulle känna sig väldigt isolerad men allt har funkat över förväntan.

Den största vinsten tycker hon är att hon sluppit resandet som tidigare tog väldigt mycket tid.

Läs också

Ökad flexibilitet när jobbet flyttade till hemmet

– Det har inneburit att jag inte behövt stressa så mycket. Det ligger oftast en stress i pendling, man är aldrig riktigt säker på att allting fungerar. Jag har barn som går i skolan, nu har jag möjlighet att gå med honom till skolan på ett lugnare sätt, och eftersom jag är hemma kan han gå hem själv. Annars hade han fått gå på fritids. Det har inneburit ett lugn för hela familjen.

Hon märkte omedelbart att hon inte kunde fortsätta att jobba deltid när hon arbetade hemifrån.

Foto: Oskar Omne

– Jag jobbade fler timmar i alla fall utan att få betalt. Så jag frågade ganska omgående om det var okej att jag gick upp på heltid, och det var det.

Anneli Wennerström jobbar som Key Account Manager på Bankgirot.

– Jag är ansvarig för affären mellan Bankgirot och vår kund, bankerna, för ett antal kunder. Det blir en del telefonsamtal men mest består jobbet av digitala möten. Tidigare har vi nästan alltid haft de mötena fysiskt, nu sker det enbart digitalt.

Vissa utmaningar har funnits, till exempel att hitta gemensamma fungerande digitala plattformar.

– Men ju längre vi jobbat på det här sättet desto bättre har vi blivit på att hitta lösningar.

Som många andra hemarbetare upplever hon att det negativa med hemmakontoret är att man saknar sina arbetskamrater.

– Man kommer en bit ifrån sina närmaste kolleger, tappar det vanliga arbetsbruset där man överhör varandra. Utmaningen har varit att försöka hitta det ändå, i andra forum.

Hur ser arbetsgivaren på hem­arbete framöver, efter pandemin?

– Min arbetsgivare håller på att titta på det »nya normala«. Man tror nog inte att det normala blir likadant som det var innan pandemin. Arbetsgivaren har ju märkt att det funkar väldigt bra att jobba hemifrån.

Totalt är det två–tre personer på Bankgirot som valt att börja arbeta heltid när de har börjat jobba hemifrån.

– Jag tror inte att man kommer att sitta hemma på 100 procent framöver, men ett scenario som innebär att jobba ett par dagar hemifrån och ett par dagar på kontoret känns troligt.

Om det blir en sådan lösning framöver kommer Anneli Wennerström att fortsätta att jobba heltid.

– Jag tror det skulle fungera. Restiden blir ju inte kortare, men barnen blir större och stressen fortfarande mindre. Jag har aldrig varit så avkopplad som under den här perioden.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord