Gå direkt till textinnehållet
Helena Nordegren är en av många bankanställda som gått över till IT-konsultbolag.
Helena Nordegren är en av många bankanställda som gått över till IT-konsultbolag.

Jobbtrend: it-bolag rekryterar från bank

– Innan var jag lite rädd och tänkte ”Jag kan ju ingenting om it!” Det sa jag också på intervjun, men de svarade bara ”Gud, vad bra, det kan vi!”. Helena Nordegren är en av många bankanställda som gått över till it-konsultbolag.

I 20 år jobbade Helena Nordegren på bank, först inom fixed income på Alfred Berg, och därefter i bolag som ABN Amro, Fortis, Deutsche Bank och JP Morgan. Mest har hon varit specialiserad på cash managementlösningar för stora nordiska bolag, som behövt banklösningar internationellt.

Hon hade tills nyligen aldrig haft en tanke på att hon skulle kunna jobba på ett it-bolag. Men det är precis vad hon nu gör sedan ett drygt halvår tillbaka. Och det är just hennes kunskap om bankernas kunder och affärsverksamhet som har gett henne jobbet på Tieto.
– De ville ha in någon som kunde komplettera deras kompetens och vara en brygga emellan affär och it.

Helena Nordegren är en av de drygt 150 personer som Tieto har rekryterat i Sverige från bank-, försäkrings- och finanssektorn de senaste fem åren. På nordisk nivå är siffran drygt 200.
Och rekryteringstakten har ökat – senaste månaderna har Tieto I Sverige rekryterat ett 30-tal personer från bank och finans. Främsta yrkeskategorierna är affärsanalytiker, utvecklare/arkitekter och affärskonsulter, men också projektledare, säljare/kundansvariga och affärsutvecklare är eftertraktade. Flest personer har rekryterats från storbankerna.

Det är den snabba utvecklingen inom teknik, konkurrensen från de nya fintechbolagen och den ökade regleringen i branschen – samt trenden att allt mer pengar för it-satsningar tas direkt ur verksamheten – som ligger bakom it-branschens nya fokus på att knyta till sig bankfolk med verksamhetserfarenhet.
– Detta blir ett sätt att differentiera oss inom it-området och vara konkurrenskraftiga. Tekniken i sig är inget värd om man inte kopplar ihop den med affärsnyttan. Affärsförståelsen är det viktigaste för oss när vi rekryterar, säger Vahid Zohali, chef för banksektorn på Tieto.

Trenden bekräftas även av Andreas Johansson, vice vd och försäljningsansvarig på Evitec. Företaget, som är en huvudleverantör av konsulttjänster till Handelsbanken, har rekryterat ett tiotal personer från bank- och finanssektorn senaste tre åren.
– De bästa konsulterna i dag är de med både it och verksamhetskompetens. Just gränslandet mellan it och verksamhet är Evitecs fokus så det gör det naturligt att rekrytera personer med verksamhetskompetens, säger Andreas Johansson.
För Tieto Sveriges del är bank och försäkring det snabbast växande affärsområdet, med en tillväxt på 18 procent under sista kvartalet 2015. I dag står arbete mot finanssektorn för en fjärdedel av företagets omsättning.

Det var en gammal kollega till Helena Nordegren, som själv hade börjat på Tieto, som tipsade henne om jobbet.
– Hon sa ”Du måste hit!”. Det är jätteroligt att få möjlighet att använda mina kunskaper om produkter och lösningar i en helt annan form.
Helena Nordegren är i dag kundansvarig för ett av de största kontona inom området bank och finans, nämligen Nordea Wholesale banking. Det innebär att hon ansvarar för kundrelationen med den del av Nordea som har hand om och utvecklar betalningar, likviditetslösningar och elektronisk bank.
– Det är spännande – Nordea är en bank som lägger enormt mycket kraft och pengar just nu på att effektivisera sina system.
– Jag känner dem på business-sidan och även många av bankens kunder, så jag förstår hur de kommer vilja ha det. Det gör att jag kan synka kundbehovet med dem hos oss som jobbar tekniskt.

Och Helena Nordegren jobbar personligen för att fortsätta rekryteringstrenden – hon har lockat över både medarbetare från Bankgirot och SEB till sin nya arbetsgivare för att få in kundkunskap.
– Jag rekryterade nyss hit en jätteduktig tjej från Bankgirot som är vass på betalningar. Just inom betalningar kommer det hända hur mycket som helst framöver.

Text: Åsa Berner
Foto: Johan Marklund

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord