Gå direkt till textinnehållet
Finansbranschen är kritisk till att den uteslöts från arbetet i utredningen om ytterligare åtgärder mot penningtvätt. Nu startar branschen institutet SIMPT.

”Kampen mot finansiell brottslighet bankens högsta prioritet”

Av säkerhetsskäl kommunicerar inte Handelsbanken hur arbetet kring penningtvätt bedrivs. "Kundernas trygghet och kampen mot den finansiella brottsligheten är bankens högsta prioritet", enligt Åsa Birgersdotter, chef för AML/CTF och internationella sanktioner.

Handelsbanken var en av deltagarna på Penningtvättsdagarna när branschen samlades för att diskutera bekämpning av penningtvätt.

-Kundernas trygghet och kampen mot den finansiella brottsligheten är bankens högsta prioritet och alla nödvändiga personella och ekonomiska resurser finns tillgängliga i det arbetet, enligt Åsa Birgersdotter, chef för AML/CTF och internationella sanktioner på Handelsbanken Sverige.

Hur många arbetar inom AML på Handelsbanken?

-De kriminella utvecklar tyvärr hela tiden sina metoder och upplägg vilket gör att vi fortlöpande följer utvecklingen för att se vilka åtgärder som är mest effektiva. Av säkerhetsskäl kommunicerar vi inte mer detaljerat än så kring hur vårt arbete bedrivs, och specificerar därför inte heller exakt antal medarbetare som arbetar med AML-relaterade frågor operativt, svarar Åsa Birgersdotter i ett mejl till Finansliv.

På Penningtvättsdagarna i Stockholm diskuterades om penningtvättsdomar under perioden 2015–2023 kan ge några insikter och lärdomar till branschen. Sammanställningen av penningtvättsdomar under den aktuella perioden visar på en stor andel bedrägerier som förbrott, där brottsvinsten sedan används till att finansiera annan brottslighet.

-Man kan inte helt dra slutsatsen att data i penningtvättsdomarna är en reflektion av faktiskt penningtvätt då det är rimligt att anta att både verksamhetsutövare, som banker, och brottsbekämpande myndigheter har lättare att upptäcka och bevisa enklare former av penningtvätt. Analysen var enbart på penningtvättsdomar, men flera mer omfattande fall återfinns i domar gällande näringspenningtvätt, exempelvis rörande växlingskontor. Domarna rörde ofta mindre belopp, vilket kan tyda på att målvakter i bedrägeribrott känner till, eller tror sig känna till, monitoreringsnivåer hos bankerna.

Under Penningtvättsdagarna betonades vikten av samarbete i kampen mot penningtvätt. Handelsbanken samarbetar med andra banker, Polisen och Bankföreningen via Samlit, med målet att förbättra den övergripande förmågan att bekämpa penningtvätt. I Samlit ingår bankerna Handelsbanken, SEB, Nordea, Swedbank och Danske Bank.

Några nya regelverk på gång inom området?

-Det stora nya som kommer är EU:s nya AML-förordning som träder i kraft sommaren 2027 och ersätter större delen av fjärde penningtvättsdirektivet. Resterande delar av fjärde penningtvättsdirektivet som inte överförs till förordningen kommer ersättas av det sjätte EU penningtvättsdirektivet. Dessutom kommer vi påverkas av SEPA instant regulation där fler transaktioner än idag kommer gå i realtid.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord