Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Lettland överväger att införa bankskatt

Finansdepartementet i Lettland har lagt fram ett förslag om att införa en årlig bankskatt. Blir förslaget verklighet riskerar SEB och Swedbank kraftigt ökade skattekostnader.

Storbankerna Swedbank och SEB riskerar en skattesmäll i Baltikum nästa år. Det står klart efter att finansdepartementet i Lettland tidigare i veckan meddelat att man överväger att införa en bankskatt.

Förslaget skulle innebära att bankerna betalar en årlig skatt på 20 procent, att jämföra med i dag där bankerna beskattas på utdelningen, rapporterar Bloomberg.

Om förslaget går igenom väntas det generera totalt 140 miljoner euro, motsvarande 1,7 miljarder kronor, i ökade skatteintäkter från banksektorn.

Bankskatten är en del av det skattepaket som lagts fram inför nästa års budgetförhandlingar och som ska vara klara den 15 oktober.

Förslaget kan bli en riktig kalldusch för Swedbank och SEB som är marknadsledande i regionen.  I fjol infördes även en bankskatt i Sverige och som varit omdiskuterad, vilket Finansliv skrivit om tidigare.

Läs också

Bara tre partier vill slopa bankskatten

SEB och Swedbank har den senaste tiden sett en ökad lönsamhet i Baltikum. I takt med de senaste årens räntehöjningar har bankernas räntenetton näst intill dubblerats, eftersom 95 procent av bolånen och konsumentlånen har rörlig ränta, skriver Bloomberg.

I en intervju till lettiska TV3 säger landets finansminister Arvils Aseradens att bankskatten ska diskuteras i regeringen, men att det ännu är osäkert om det finns en majoritet för förslaget.

Tidigare i maj kom även beskedet att grannlandet Litauen infört en tillfällig bankskatt för att finansiera landets ökade försvarsutgifter. Det står även klart att Estland planerar att höja skatten för banker till 18 procent från tidigare 14 procent. Förändringen ses som en del i att minska landets budgetunderskott.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord