Gå direkt till textinnehållet
Kollegan Jonatan Lindh testar fiskelyckan i Mjörn i Alingsås. Foto: Magnus Lundin

»Man får smyga sig på fisken«

Kollegan Jonatan Lindh är premiumrådgivare på Sparbanken Alingsås. På fritiden fiskar han ofta, och helst med fluga.

Hur började ditt fiskeintresse?
– Det har funnits med sedan jag var liten och har på senare år blivit ett större intresse. Det är härligt att komma ut i naturen och bli av­skärmad från allt annat. Det blir ett sätt att rensa tankarna. Sedan finner jag en viss spänning i det. Ibland kan man ha varit ute i 5–6 timmar och inte haft en tillstymmelse till hugg, men så plötsligt vänder det och man kan stå lika länge till. Det kan ju vara en rekordfisk som nappar nästa gång, det vet man inte och det är ju det man går och hoppas på.

Hur ofta fiskar du?
– Nu i sommar har det varit lite mindre, men tidigare har jag försökt komma ut ett par gånger i månaden. Där jag bor i västra Götaland blir det mycket gäddfiske som också har blivit ganska stort de sista åren, nästan som en idrottsgren. Sedan brukar jag åka med släkt på en årlig resa till Norrland. Då flygs vi ut med helikopter till stugan, det är svårt att ta sig dit på annat sätt.


Vad fiskar du då?
– I Norrland blir det mest öring och nästan uteslutande flugfiske. Det är lite mer finlir, där man får smyga sig på fisken. Många skulle nog säga att det är lite av en konstform att fiska med flugspö. Öringen är betydligt mer skygg än gäddan, så det är inte bara att kasta, utan man måste få flugan att presenteras bra framför fisken.

Finns det någon koppling mellan jobbet och fiskeintresset?
– Jag kan tycka att det blir en bra kontrast att kunna gå från en hård arbetsvecka till att få släppa jobbet helt. Ibland tar man med jobbet hem och då kan det vara skönt att komma ut och tänka på något helt annat. Det blir ett sätt att hämta energi.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord