Gå direkt till textinnehållet
KOLLEGAN Ultralöparen Magnus Hjelmér springer i Hammarbybacken. Foto: Tor Johnsson

»Är man duktig att sätta mål är mycket vunnet«

KOLLEGAN Magnus Hjelmér är privatekonom på Ica Banken och ultralöpare med ett 40-tal lopp bakom sig.

Vilket är det längsta loppet du sprungit?
– 45 mil i Alperna. Terrängen är tuff med 32 000 positiva höjdmeter, och i de värsta passagerna firar man ner sig med kätting och rep. Loppet pågår i en vecka, med bara en timmes sömn per dygn. I september är det dags igen och veckan innan springer jag ett 16-mils lopp i Chamonix som uppvärmning.

Hur tränar du inför loppen?
– Jag springer mellan 8–15 mil i veckan beroende på säsong. Pysslar man med ultra behöver man inte vara blixtsnabb, utan det är uthålligheten som räknas. En jämn träningsvolym och samtidigt vänja kroppen vid belastningar och extrema situationer för att inte skada sig, är en svår balansgång.

Varför gör du detta?
– Just Alperna är en helt fantastisk miljö. Kämpar genom en mörk och kall natt, ibland minusgrader. Man blir som pånyttfödd varje morgon. Det blir en väldig sammanhållning och vi hjälper varandra för att vi är i samma utsatta situation. Jag har lagt om många löparvänners sargade fötter.

Finns det något gemensamt med ditt jobb som privatekonom?
– Jag tycker att löpning generellt och framför allt ultralöpning och privatekonomi har många likheter. När man springer lopp handlar det mycket om målsättning och olika delmål för att klara av en pärs, där finns det likheter med sparande och budget. Är man duktig att sätta mål är mycket vunnet.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord