Gå direkt till textinnehållet
Reportage Majd Farah, Swedbank. Foto: Oskar Omne

Nya vägar till ett bankjobb

Stora pensionsavgångar väntar i bankbranschen på sikt. Genom att ge utlandsfödda akademiker en fot in i bankbranschen har Swedbank breddat sin rekryteringsbas.

Majd Farah är kundrådgivare på Swedbanks kontor i Farsta. Han kom till Sverige från Syrien 2015 när han var 23 år. I bagaget hade han en examen i ekonomi.

Resan till Sverige var lång och gick från Aleppo till Libanon med buss, via flyg till Istanbul och därefter Admir. Därifrån blev det båt till en grekisk ö som han inte minns namnet på. Efter fem dagar på ön gick färden till Aten och där behövdes det tre försök innan han via Paris slutligen kom till Sverige tillsammans med sin mamma.

– Den 22 september 2015 kom jag hit. Dagen efter sökte jag asyl.

Det tog tio månader innan beslutet från Migrationsverket kom och under den tiden kunde han bara läsa svenska en gång i veckan, det var den enda kurs som fanns.

Majd Farah, Swedbank Farsta.
Foto: Oskar Omne

Så småningom blev han inskriven vid Arbetsförmedlingen och därifrån fick han ett brev där det stod att det skulle anordnas intervjuer om praktik på Swedbank.

– Det var 75 personer där vid den första intervjun, och de sa till mig att de skulle höra av sig om jag gick vidare till steg två, vilket jag gjorde. Vid andra omgången var vi ungefär 20–25 personer och jag träffade min chef som tyckte att intervjun hade gått bra och att jag pratade bra svenska efter två och ett halvt år i Sverige.

En dag senare kom beskedet till Majd Farah om att han som första person från gruppen hade fått praktikplats på Swedbank. I september 2018 började han sin praktik på bankens kontor vid Gullmarsplan i Stockholm.

Jag tyckte det var bra att börja som kundvärd. Kunderna blir glada över att bli mottagna och ibland kunde jag hjälpa dem med digitala ärenden.

Till att börja med praktiserade han som kundvärd och tog emot kunder och visade dem till rätta.

– Jag tyckte det var bra att börja som kundvärd. Kunderna blir glada över att bli mottagna och ibland kunde jag hjälpa dem med digitala ärenden.

Efter någon vecka fick han gå över till att gå bredvid en hand­ledare i kassaarbetet.

– Hon lärde mig allt. Det gick jättebra.

Efter fem månaders praktik fick han erbjudande om att börja jobba på bankens kontor i Stockholmsförorten Farsta. Han ingår i en grupp om fyra personer som alternerar arbetsuppgifterna dag för dag mellan att vara kundvärd, stå i kassan eller hjälpa kunder med digitala banktjänster.

Innan Majd Farah kom till Sverige hade han inte hunnit arbeta så mycket efter sin examen på grund av kriget.

– Jag jobbade med att sälja tillbehör till bilar samtidigt som jag studerade. Det var mer som ett extrajobb.

Jag tycker det är bra att vi inte hanterar kontanter på banken där jag jobbar. Det blir säkrare.

Den stora skillnaden mellan att arbeta på bank i Syrien och i Sverige tror han är att det i Syrien bara används kontanter, inga kort. Kort används endast för att ta ut pengar i bankomat.

– Jag tycker det är bra att vi inte hanterar kontanter på banken där jag jobbar. Det blir säkrare.

På sikt vill han arbeta med sparande, pension och bolån i kundkontakterna, det tänker han utbilda sig till.

– Att jobba på bank har varit mitt drömjobb sedan gymnasietiden.

Han tror inte att han kommer att återvända till Syrien.

– Om jag gör det måste jag in i militärtjänsten. Och det vill jag inte.

 Att jobba på bank har varit mitt drömjobb sedan gymnasietiden.

Majd Farahs start med en praktikplats var en del av projektet »Äntligen jobb« som drivs av Swedbank och Arbetsförmedlingen.

Projektet startade 2011 och har sin bakgrund i en tidigare satsning på unga – Unga jobb – som skulle få in unga människor i sitt första jobb. Tre månaders praktik erbjöds i syfte att de skulle få en första rad på sitt CV. Det var när ungdomsarbetslösheten var som störst för ungefär tio år sedan.

– Några år senare kom den första flyktingvågen och vi konstaterade att vi hade världens högst utbildade taxiförare, säger Urban Björn, ansvarig för »Äntligen jobb« på Swedbank.

Därifrån föddes tanken om att starta något som kunde hjälpa till med det strukturella problemet.

Det är en viktig rekryteringskanal för oss. I dag är det inte något vi gör för bara för att lösa ett samhällsproblem.

– Från första början var idén att hjälpa till med att lösa ett strukturellt samhällsproblem. Men i dag är det en viktig rekryteringskanal för oss. I dag är det inte något vi gör för bara för att lösa ett samhällsproblem, utan det är ett sätt för oss att hitta nya medarbetare som vi inte har haft på vår »rekryteringsradar« tidigare.

Urban Björn. Foto: Alexander Donka.

Kriterierna för att söka en sexmånaders praktik är att man ska vara utrikesfödd, akademiker och arbetssökande. Man kan praktisera inom allt från Java-utvecklare till kundtjänstmedarbetare, beroende på vilken utbildning och erfarenhet man har.

Hittills har över 300 personer fått praktik. Enligt Urban Björn har 70 procent av dem fått anställning inom banken efter praktiken. Ytterligare tio procent får jobb någon annanstans.

– Att vi fått möjligheten att göra det här tillsammans med Arbetsförmedlingen bygger på att vi visat på en fin utveckling för dem som gjort praktik här.

I december hade Swedbank en rekryteringsdag där vi träffade 75 kandidater som Arbetsförmedlingen tagit fram. 20 av dessa har nu börjat sin praktik.

De som kommer in på praktiken får en »liten gräddfil« in, eftersom de får möjlighet att söka internt utlysta tjänster när de är praktikanter.

Många högutbildade är arbetslösa

I Sverige bor 375 000 utlandsfödda akademiker och siffran ökar med mellan 4 500 och 10 000 personer varje år. Flest personer med högre utbildning återfinns inom ekonomi och teknik. Idag går ungefär 65 000 utlandsfödda akademiker arbetslösa i Sverige.

– Språkutvecklingen går jätte­fort när man får möjlighet att prata svenska med arbetskamrater och kunder, det är en del av förklaringen till att vi kunnat erbjuda jobb till så många, säger Urban Björn.

Många av dem som får jobb har jobbat inom bank och finans i andra länder, ibland i högt uppsatta positioner.

– Ett exempel är en tjej som var Head of Compliance på Syriens största bank, flydde hit från kriget – nu jobbar hon i kundtjänsten i Jönköping. Det är klart att hon är överkvalificerad, hon var nummer 43 på Forbes lista över mest inflytelserika kvinnor i arabvärlden.

Vad får man för handledning som praktikant?

– Alla får en speciellt utsedd handledare som vi utbildar exempelvis i hur man kommunicerar utifrån kulturskillnader, hur vi bör jobba med våra fördomar och stereotyper, hur vi blir inkluderande och hur vi framför allt ser till att utveckla praktikanterna.

Vilka svårigheter kan ni stöta på i projektet?

– Svårigheterna har historiskt varit att övertyga chefer och team om att lägga de resurserna som krävs för att utveckla och handleda en praktikant under 6 månader, men har man väl haft en praktikant så vill man vara med på nästa rekryteringsdag och ta med sig och utveckla en ny praktikant på sin enhet.

Det var inte lätt att ta beslutet att lämna allt, lämna sitt liv och sitt hemland och komma till ett land vi inte visste någonting om.

Emy George har också fått jobb på banken genom en praktikplats  i projektet. Hon har också sin bakgrund i Aleppo och kom till Sverige för sex år sedan.

– Det var inte lätt att ta beslutet att lämna allt, lämna sitt liv och sitt hemland och komma till ett land vi inte visste någonting om. Speciellt språket var ju svårt, vi hade aldrig hört svenska. Fördelen var att alla här kunde prata engelska.

Emy George var klar med sin examen i ekonomi, motsvarande en master i Sverige, precis innan de åkte från Syrien, så hon hann aldrig arbeta i sitt hemland.

Emy George.
Foto: Oskar Omne

– Det gjorde det svårare att få jobb eftersom jag inte hade någon erfarenhet. Examen är viktigt men erfarenhet är ännu viktigare.

Familjen – fem personer – ansökte om uppehållstillstånd direkt när de kom till Sverige och fick det inom några veckor. Sedan började de att etablera sig i Sverige och lära sig mer om hur det svenska systemet fungerade.

– Det fanns olika program inom Arbetsförmedlingen och Migrationsverket som hjälpte de nyanlända, det var jättebra. Det viktigaste för oss var att lära oss svenska för att kunna hitta jobb.

Det första jobbet Emy George fick, via Arbetsförmedlingen, var att hjälpa nyanlända att finna sig till rätta i Sverige. Där arbetade hon ett år. Via en kompis fick hon höra talas om Äntligen jobb. Det krävdes en del arbete för att få hennes handläggare på Arbetsförmedlingen att förstå att hennes utbildning var den rätta för att passa in som praktikant på Swedbank och Emy George hade redan börjat som praktikant när beslutet fattades av Arbetsförmedlingen.

– Jag började som projekt-controller i ett projekt på Swedbanks huvudkontor i sex månader, men innan praktiktiden hade gått ut fick jag en anställning på sex månader som förlängdes.

Hon är inne på sitt tredje år på huvudkontoret nu. Hon sökte många jobb, och fick många nej, innan hon till slut fick den roll hon nu har som scrum-master (projektledare i agil miljö).

– Det finns många saker som är svåra, men det är inget som är omöjligt, säger Emy George.

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika