Gå direkt till textinnehållet
Handelsbankens huvudkontor. Foto: Oskar Omne

Oktogonen säljer miljardpost i Handelsbanken

Vinstandelsstiftelsen Oktogonen har storsålt aktier i Handelsbanken, visar färsk ägardata från Holdings. Det är andra gången på ett år som Oktogonen minskar sitt innehav. Men enligt Oktogonens ordförande Maria Sjöstedt innebär försäljningen ingen dramatik.

Handelsbankens vinstandelsstiftelse Oktogonen fortsätter att sälja aktier i Handelsbanken.

Enligt Holdings ägardata har stiftelsen sålt 21,8 miljoner aktier, vilket minskar ägandet till 8,2 procent och 8,3 procent av rösterna från tidigare 9,3 procent och 9,4 procent av rösterna. I kronor uppgår försäljningen av aktierna till ett värde om 2,2 miljarder.

Det är den andra gången inom ett år som Oktogonen minskar sitt ägande i Handelsbanken. Mellan december 2021 och februari 2022 sålde stiftelsen 18 miljoner aktier.

Samtidigt görs det inte längre sedan hösten 2020 några nya avsättningar från Handelsbanken till Oktogonen, efter ett ledningsbeslut att göra om till ett resultatandelsbaserat system.

Enligt Oktogonens ordförande Maria Sjöstedt är försäljningen en del av den löpande förvaltningen och hänger ihop med att stiftelsen behöver finansiera andelsägarnas kommande uttag.

– Eftersom det inte längre kommer in avsättningar så innebär det att vi successivt behöver sälja av innehav, så det är en naturlig del av vår förvaltningsåtgärd. Det är ingen dramatik i det här, utan det är så vi alltid jobbat, säger hon till Finansliv.

I egenskap av storägare har Oktogonen länge varit viktig för att ge de anställda inflytande i banken. Hur påverkas de möjligheterna om stiftelsen fortsätter att minska sitt innehav?

– Oktogonen är representerade i valberedningen, så där är det ingen skillnad. Sedan hur ägandet ser ut framåt beror bland annat på den framtida värdeutvecklingen i banken och hur andelsägarna väljer att ta ut sina andelar, vilket är oerhört svårt att sia om.

Vad händer nu, kommer Oktogonen fortsätta att sälja aktier i Handelsbanken?

– Vi går inte in och kommenterar de transaktioner vi gör, både de som görs nu och framåt. Men om du frågar om vi ser oss vara en långsiktig ägare i Handelsbanken under många år framöver så är svaret ja. Men som sagt, det är många faktorer som spelar in.

Vinstandelsstiftelsen Oktogonen grundades 1973 och har över tid varit ett sätt för Handelsbanken att gynna de anställda som valt att stanna kvar länge genom en hög pension.

Oktogonen är efter försäljningen fortsatt näst största ägare i Handelsbanken. Största ägare är Fredrik Lundbergs investmentbolag Industrivärden.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan