Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Så mycket skänker bankerna till de drabbade i Ukraina

Flera storbanker skänker nu pengar för att stötta de som drabbats i krigets Ukraina. Donationer till humanitära insatser står i fokus.

Nordea har donerat strax över 5 miljoner kronor till internationella hjälp- och biståndsorganisationer, däribland UNICEF och Röda Korset i Ukraina. Banken organiserar också en insamling av förnödenheter som ska skickas till landet via polska Röda Korset.

SEB har skänkt 1 miljon kronor till Röda Korset, parallellt med att de anställda har startat en egen insamling. För varje insamlad krona matchar SEB med lika mycket upp till 1 miljon kronor. Hittills har de anställda i Sverige samlat in runt 700 000 kronor, enligt uppgift från banken.

SEB:s tre baltiska dotterbanker har donerat 50 000 euro var, totalt alltså runt 1,5 miljoner kronor. Även där matchas de anställdas insamling.

”Totalt innebär det att SEB donerar 5 miljoner kronor vid full matchning med personalinsamlingen, och 7,5 miljoner kronor eller mer, inklusive medarbetarnas bidrag”, skriver bankens presschef Niklas Magnusson i ett mejlsvar.

Swedbank har donerat 3 miljoner kronor till icke-statliga organisationer i Lettland som organiserar arbetet med att ta emot flyktningar och asylsökande från Ukraina, samt till ett flertal hjälporganisationer, enligt presstjänsten.

Danske Bank har skänkt pengar till Rädda Barnens hjälpprogram i Ukraina. Anna Sundblad, presschef, vill inte lämna ut en specifik siffra, men uppger att det är ett ”betydande belopp”.

Handelsbanken kommunikationschef Louise Sander svarar i ett mejl att banken har skänkt pengar till Röda Korset och andra hjälporganisationer, men uppger inte heller en siffra.

Sedan kriget bröt ut har anställda på vissa banker fått ökade möjligheter till volontärarbete. Bland annat har Danske Bank utökat sitt volontärprogram till tre arbetsdagar per år. I SEB har antalet dagar utökats temporärt till två från en dag per år.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord