
SEB breddar samarbete kring mångfald
SEB utökar samarbetet med konsultbolaget Mitt Liv. Samarbetet som tidigare varit avgränsat till SEB i väst ska framöver gälla för hela Sverige.
SEB breddar samarbetet med Mitt Liv, ett konsultbolag inom mångfald och inkludering.
Samarbetet handlar bland annat om utbildning och kompetensutveckling kopplat till mångfald och inkludering, men även om mentorskap där SEB-anställda i flera år deltagit i Mitt Livs mentorprogram för akademiker med utländsk bakgrund.
Parterskapet har tidigare varit avgränsat till SEB i väst (Göteborg med omnejd) men ska framöver gälla för hela Sverige.
Inom ramen för mentorprogrammet har SEB anordnat fyra praktikprogram mellan 2016 och 2020. Totalt har runt 35 adepter fått praktik, varav 12 har fått anställning.
– Vi har gått ut brett mot akademiker, och det handlar mest om att man ska vara nyfiken på finans och ha ett intresse för människor, ekonomi i stort och försäljning. Är man väl sen på insidan finns mycket möjligheter, säger Pernilla Johnsson, ansvarig för partnersamarbeten i SEB i Väst.
Alla avdelningar på regionkontoret i Göteborg har tagit emot praktikanter, men den vanligaste placeringen har varit på avdelningen ”24/7”, det vill säga telefonbanken. Det är också här som flest av praktikanterna sedan har fått jobb, berättar hon.

På grund av pandemin har praktikprogrammet stått tillfälligt stilla de senaste åren, men det pågår samtal om en nystart genom avdelningen SEB Kort.
– Jag ser framför mig att vi ska ha den bästa mixen av människor för att skapa det bästa resultatet. Ensam är inte smartast och man blir bättre om man tänker olika. Det blir också mycket roligare på jobbet. Vi vill och behöver spegla den marknad vi verkar i.
Vad är det viktigaste för att synliggöra fördomar vid rekrytering?
– Jag tror mycket handlar om att vara medveten att fördomar har vi alla, och att börja med sig själv. Sedan är det här en bransch där många får jobb via kontakter, vilket gör det svårare om man inte känner någon. Det är därför exempelvis Linkedin är så viktigt att lära sig tidigt, oavsett var man är född. Det handlar om att våga ta kontakt, så att man får komma till en intervju och visa upp sig och därifrån ta sig igenom rekryteringsprocessen.
Många företag förbereder sig nu för att erbjuda flyktingar från Ukraina praktikplatser och anställningar. Kommer ni att göra någon särskild insats kring det på SEB?
– Vi har inga sådana initiativ i dagsläget men gör just nu mycket annat för att bistå och hjälpa Ukraina, till exempel genom donationer och volontärarbete och genom stöd till olika organisationer, säger Pernilla Johnsson.