Gå direkt till textinnehållet
Foto: Alexander Donka

SEB stänger verksamheten i Ryssland

SEB lämnar nu den ryska marknaden efter landets invasion av Ukraina. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt ett dokument från SEB:s presstjänst har banken redan börjat skala ned verksamheten.

”Under nuvarande omständigheter är det inte möjligt för SEB att bibehålla verksamheten i Ryssland och SEB har därför börjat att skala ner denna. Detta kommer att ske på ett ansvarsfullt och ordnat sätt och i enlighet med regulatoriska och legala skyldigheter”, skriver banken i ett uttalande till nyhetsbyrån.

Det är ännu inte klart när avvecklingen av verksamheten ska vara i hamn, uppger SEB till Finansliv.

SEB har i dag kontor i St. Petersburg, samt ett mindre kontor i Moskva. Banken uppger till Direkt att kontoren enbart fungerat som stöd till dotterbolag av nordiska, brittiska och tyska företagskunder med verksamhet i Ryssland. Totalt påverkas 80 anställda av stängningen.

”Vi kommer göra vårt yttersta för att stödja dem. Även med en nerskalad verksamhet krävs ett antal medarbetare. Vi tittar också på möjligheten att kunna erbjuda jobb i andra delar av banken”, säger kommunikationschef Frank Hojem i en kommentar till Finansliv.

Banken uppger att 0,2 procent av balansräkningen har exponering mot Ryssland.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst