Swedbank går om SEB i hållbarhet
Swedbank är den mest hållbara av storbankerna, visar Fair Finance Guide granskning. Därmed förlorar SEB sin tätposition. Men ingen av storbankerna får helt godkänt.
Fair Finance Guide
Fair Finance Guide är ett initiativ som finansieras av Sida och finns i nio länder. I Sverige står Sveriges Konsumenter, Fair Action, Amnesty International, Diakonia och Naturskyddsföreningen bakom initiativet.
Hållbarhetsrankningen utgår från bankernas offentliga riktlinjer inom 13 olika temaområden:
Klimatförändringar
Korruption
Mänskliga rättigheter
Arbetsvillkor
Biologisk mångfald
Skatt
Öppenhet & ansvar
Vapen
Jordbruk
Skog
Gruvor
Olja & gas
Energi
Swedbank är ny etta bland storbankerna i Fair Finance Guides årliga hållbarhetsrankning. Swedbank ställer högst krav på hållbarhet i sina riktlinjer och slår SEB med bara en procentenhet. SEB har tidigare varit i topp av storbankerna varje år sedan Fair Finance Guide startade rankningen 2014.
Rankningen bygger på en kartläggning av vilka av de främsta internationella principerna och standarderna för hållbarhet som bankerna säger att deras finansiella verksamhet ska följa. Ju fler principer/standarder som banken har med i sina riktlinjer desto högre betyg.
Storbankerna har förbättrat sin hållbarhet sedan förra året, men inte lika mycket som tidigare år. Störst förbättring gjorde Danske Bank, som stigit med 14 procentenheter. Det räcker dock inte för att lyfta banken från bottenplatsen.
Men ingen av storbankerna får helt godkänt av Fair Finance Guide. Stickprov visar att bankerna inte lever upp till sina egna krav.
– Alla stora banker bryter mot sina egna riktlinjer, i mer eller mindre stor utsträckning, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Svenska Konsumenter, som är initiativtagare till guiden.
Fair Finance Guide har bland funnit att de svenska storbankerna kan kopplas till regnskogsskövling på Borneo och kränkning av ursprungsbefolkningens rättigheter.
– SEB och Swedbank var lite mindre dåliga än de andra, men alla fick underkänt, säger Jakob König.
Fair Finance Guide har också granskat Lundin Petroleums kopplingar till folkrättsbrott i Sudan. De svenska storbankerna tillhör de största ägarna i Lundin Petroleum.
– Ingen bank stödde kravet på kompensation till de drabbade, trots att de har lovat att följa FN:s riktlinjer för företag som säger att man ska kompensera människor om de drabbats negativt av verksamheten.
Här var Swedbank, som i dag har störst investering i Lundin Petroleum av storbankerna, bättre än de andra på att ta ansvar. Men inte tillräckligt bra, enligt Fair Finance Guide.
Dessutom finns det områden där själva riktlinjerna inte är tillräckliga. Det handlar främst om klimatförändringar och skatteflykt.
– När det gäller skatteflykt beror det antagligen på att det inte finns så mycket lagar och regler kring det området, jämfört med till exempel korruption där storbankerna har mycket bättre riktlinjer, säger Jakob König.
De enda bankerna som får godkänt av Fair Finance Guide är alternativbankerna Ekobanken och JAK Medlemsbank. De ligger också högst i rankningen, precis som tidigare år. Ekobanken, som ligger i topp, är den enda som redovisar vilka företag banken lånar ut pengar till. Övriga banker hänvisar till banksekretessen. Därför kan Fair Finance Guide bara granska bankernas fondinvesteringar, där det finns insyn.
– Det är ett stort problem att vi inte har insyn i krediter. Jag tycker att det är lite konstigt att det finns så stora krav på bankerna att redovisa vad man gör i andra frågor, men inte i den här, säger Jakob König.