Gå direkt till textinnehållet
Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

Unionen stämmer Klarna i Arbetsdomstolen

Unionen stämmer Klarna på 1,3 miljoner kronor i Arbetsdomstolen för brott mot medbestämmandelagen (MBL). »Det är ett allvarligt brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet«, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Klarna stäms i Arbetsdomstolen på 1,3 miljoner kronor av Unionen för brott mot medbestämmandelagen (MBL). Det står klart efter att fackförbundet lämnat in en stämningsansökan under dagen.

– Vi stämmer Klarna på ett ovanligt stort skadestånd. Det beror på att stämningen berör ett stort antal medlemmar och att Unionen är av uppfattningen att det är ett allvarligt brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i en skriftlig kommentar.

Finansliv rapporterade tidigare i höstas om Unionens planer på att få frågan prövad i domstol, efter att förhandlingarna mellan parterna slutat i oenighet.

– Vi vill ha den här frågan prövad, vi kommer att ta detta i domstol, sa Martin Wästfelt till Finansliv då.

Stämningen mot Klarna går tillbaka till bankens nedskärningar i våras då 10 procent av personalstyrkan fick gå, något facket varken informerades eller fick förhandla om i förväg.

Klarnas presschef Filippa Bolz skriver till Svd att banken ännu inte hunnit ta ställning till Unionens stämningsansökan.

Inledningsvis yrkade även Finansförbundet på skadestånd för mbl-brott, men drog i oktober tillbaka kravet efter att parterna nått en uppgörelse. Överenskommelsen ska bland annat ge mer »insyn i eventuella framtida omorganisationer, förhandsinformation samtidigt som man ska delges rapportering i god tid«.

– Vi förhandlade fram en lösning som i våra ögon var bättre än mbl, sa Henrik Cronier, förbundsjurist på Finansförbundet i en tidigare intervju med Finansliv.

Från att Unionens stämningsansökan lämnats in till Arbetsdomstolen har Klarna två till tre veckor på sig att svara. Efter det görs skriftlig växling mellan parterna som därefter träffas för ett fysiskt möte. Om tvisten inte blir löst inom den tiden tas ärendet upp i Arbetsdomstolen.

Ärendet kan prövas i AD som tidigast strax före sommaren 2023.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord