Gå direkt till textinnehållet

Ännu en börskrasch

Antalet kraschade drömmar påväg till börsen noterar nu 4 stycken, i år. För nu står även Moberg Derma i skamvrån inställda börsentréer. Så gav 2010 inget rekord i börsnoteringar, men väl rekord i icke-noteringar. Rådgivarna får den stora bakläxan. De missade privatinvesterarnas pyrande skepsis. 

Börsåret 2010 har fått en helt egen prägel. Försnacket om börsnoteringar var påtagligt, efter den 50%-börsuppgången året före. Börsen i år har också varit imponerande stark eller 2-3 gånger bättre än snittet. Som upplagt för börsnoteringar kort sagt. Men trots detta inträffar flera riktiga mardrömmar för alla börsälskare: Fyra inställa nynoteringar. Begreppet börskrasch kan nu kompletteras med noteringkrasch. Och kraschlistan stavas: O2, Prosperity, Episerver och Moberg Derma.

Det som bara inte får inträffa har i år inträffat fyra gånger och dessutom på en utmärkt börs. O-4 i baken för alla rådgivare, kort sagt. För det går inte att skylla på börsen. En börs på 20% är en drömbörs för nynoteringar. Och det går i mina ögon inte heller att skylla på bolagen. Självklart har storägarna i bolagen ett ansvar, men de är novisa i börsmiljön. Istället går bakläxan till rådgivarna. För tror de inte på priset eller aktien så måste de tacka nej.

Och det måste ändå vara priset som spökar, mest. Bolag efter bolag har senaste året fått nedgörande analyser emot sig. Orden har ofta varit ”liten uppsida” eller ”vänta med köp”. Detta är inga lockrop för den som vill lägga nya pengar i oprövade börskort. Nej, analyserna säger indirekt: prestigen hos rådgivarna, prestigen hos säljarna och inte minst priset måste ned. Sedan tycks rådgivarna helt har missat stämningsläget bland svenska sparare år 2010. Greklandskrisen tog hårt på svenskarna. Stigande ränta oroar. Och intresset för även etablerade aktier har mattats under året. Handeln per sparare är ned 10-20 procent. Och bufferten på kontona är ovanligt stor. Mycket av nysparande har dessutom gått till räntor och obligationer. Ska spararna i denna miljö handla okända aktier, måste de vara rejält mycket billigare. Vad tror du?/Claes Hemberg

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst