Aalia: »Jag har sökt över 500 jobb«
Nio personer vittnar om att det är mycket svårt att komma in i den svenska finansbranschen om man har utländsk bakgrund, och lika svårt att kliva uppåt i karriären om man väl får ett jobb. Här är Aalias berättelse. Hon heter egentligen något annat.
Aalia flyttade till Sverige för knappt tio år sedan. Hon har en universitetsutbildning inom finans och har jobbat på bank i flera år i sitt hemland. I Sverige kompletterade hon utbildningen med en master vid ett svenskt universitet samt en utbildning i svenska, men trots det fick hon inga jobb inom finans.
– Jag har sökt så många jobb, över 500. Jag blev kallad till ett fåtal intervjuer, men kom inte vidare, säger Aalia.
Finansliv avslöjar: Åtta gånger så hög arbetslöshet bland utrikes födda
Under tiden fick hon jobb inom grundskolan.
– Jag fortsatte söka jobb inom finans, men jag fick inget.
Av en slump träffade Aalia en person som jobbade i bank, som tipsade om ett jobb hon borde söka. Hon mejlade och fick en intervju direkt, och blev kort därefter anställd.
– Jag hade tur som träffade den här personen, säger Aalia.
Kontakter och nätverk är avgörande för att komma in i den svenska finansbranschen, enligt Aalia. Det ser hon tydligt nu, när hon jobbar i en svensk bank.
– När det kommer en annons frågar cheferna inom avdelningen först om det finns någon man känner som kan passa för rollen. Sen har vi också en intern annonsplats. Man prioriterar dem först, därefter tittar man på sökanden utifrån.
Det gör det svårt för personer med utländsk bakgrund att få jobb, enligt Aalia.
– Det är svårare när man inte är svensk. Men jag kan inte säga att det handlar om diskriminering. Den chef som anställde mig var svensk, hon kunde ha hittat någon svensk person att anställa i stället.
Aalia har också sett många kompetenta svenskar som väljs bort för att de saknar kontakter, påpekar hon.
Aalia anser att både nyanlända och inrikes födda måste jobba gemensamt för att få in fler personer med utländsk bakgrund. Själv söker hon nu nya tjänster inom finans, men har ännu inte fått något erbjudande.
– Det har blivit lättare att få intervjuer, men det är svårt att nå hela vägen.