
Är det övertid om jag har det trevligt?
FRÅGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.
Fråga: Jag har en fråga om övertid och kvällsaktiviteter med kund. Har man rätt att kräva övertidsersättning respektive kvalificerad övertidsersättning till exempelvis klockan 22.00? Eller kan man säga att man får övertidsersättning fram till klockan 19.00 och därefter ingen övertidsersättning men att det är frivilligt att stanna så länge man vill.
Få svar på din fråga
Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se
Henrik Cronier svarar:Övertid är arbete som utförs utanför den ordinarie arbetstiden. Arbetsgivaren ska beordra övertiden i förväg eller godkänna den i efterhand.
Vad som är övertid, kvalificerad övertid eller inte övertid alls varierar beroende på vilka anställningsvillkor som gäller.
Om övertid arbetats är det ytterligare en fråga om du har rätt till övertidsersättning eller inte. I Finansförbundets avtal med BAO finns det möjlighet att avtala bort rätten till övertidsersättning till förmån för extra semesterdagar. De som tjänar 75 000 kronor per månad har inte rätt till övertidsersättning men har samtidigt rätt till tre extra semesterdagar. De personer som inte har rätt till övertidsersättning ska arbeta enligt samma ordinarie årsarbetstid som de kolleger som har rätt till övertidsersättning.
De som inte har rätt till övertidsersättning har normalt sett större möjligheter att styra över sin arbetstid för att möjliggöra detta.
Om du har arbetat övertid, omfattas av Finansförbundets kollektivtal och har rätt till övertidsersättning får du vanlig övertidsersättning till klockan 20.00 och därefter kvalificerad övertidsersättning så länge arbetet är beordrat.
Om arbetsgivaren säger att det är övertid till en viss tidpunkt och därefter frivilligt att närvara så får man förhålla sig till det.
Svaret gavs i mars 2023.