
Vad är övertiden värd?
FRÅGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.
Fråga: Hur funkar det när folk bytt bort sin övertidsersättning mot en veckas extra semester? Är det rimligt att byta de timmarna mot möjliga 200 timmar, som väl är taket för hur mycket övertid man får jobba på ett år? Får man inte då i praktiken mindre betalt ju mer man arbetar? Hur ska man tänka och räkna?
Och när ska man hinna ta ut all den där komptiden om man bevisligen har mer som måste blir gjort än det finns arbetstid till?
Henrik Cronier svarar:
Att jobba övertid är giltigt om övertiden är beordrad på förhand eller godkänd i efterhand av arbetsgivaren och får bara användas vid akuta och oplanerade situationer. Möjligheten att förhandla bort sin övertidsersättning mot en annan kompensation beror på kollektivavtalet.
Få svar på din fråga
Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se
Det är begränsat hur mycket övertid man får arbeta i förhållande till den vanliga arbetstiden. Gränsen är densamma oavsett om man får betalt för övertiden eller inte. Det finns olika gränser i lag och olika avtal.
Det är viktigt att alltid notera hur mycket man arbetar övertid för att få en överblick. Utgångspunkten är att du som till exempel avtalat bort rätten till övertidsersättning mot fler semesterdagar inte ska arbeta fler timmar än den som inte arbetar någon övertid alls. Den kompensation som erhålls genom fler semesterdagar kan sägas vara kompensation för större flexibilitet när det gäller när man arbetar.
Normalt sett har man möjlighet att säga upp en träffad överenskommelse om bortförhandlad rätt till övertidsersättning.
Svaret gavs i oktober 2022.