Gå direkt till textinnehållet

Är konferensen en dålig deal för mig?

FRÅGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Snart dags för konferens igen. Spännande program och bra diskussioner, men jag tycker det är drygt med övernattning och aktiviteter kvällstid. Jag tycker jag bjuder på för mycket av min fritid för att banken ska få ett socialt välsmort team. Finns det något i avtalet som kan hjälpa mig navigera? En tjusig middag ute väger lätt i jämförelse med en kväll hemma med min familj.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Henrik Cronier svarar: Hej, det är inte alltid lätt att veta vilka moment som är obligatoriska och vilka som är frivilliga när det kommer till konferenser. Det här ställer krav på arbetsgivaren att i varje situation tydligt förklara hur upplägget är tänkt. Det är också viktigt att vara lyhörda gentemot varandra för att konferensen ska kunna genomföras på bästa sätt.

Huvudprincipen är att obligatorisk deltagande, det vill säga arbetstid, ska ersättas. Den tid som inte utgör obligatoriskt deltagande är fritid och man kan välja själv att delta utan ersättning eller inte delta alls.

Om arbetsgivaren förklarar att du måste vara med på en middag ska det alltså utgå någon form av ersättning, vanlig lön, övertidsersättning, ledig tid eller liknande. Omfattas du av ett kollektivavtal kan det erhålla särskilda ersättningsregler. Du kan också prata med dina fack­liga företrädare om vad som gäller för just dig.

Svaret gavs i augusti 2023.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord