Gå direkt till textinnehållet
Ulrika Boëthius. Foto: Alexander Donka

»Att bli av med jobbet på en liten ort innebär något annat än för den som bor i Stockholm«

Handelsbankens neddragning av kontor kommer inte som någon överraskning för Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att man ska göra något så stort på en gång. Finansbranschen går ju ständigt igenom omstruktureringar och rationaliseringar, det är ingenting nytt för oss. Digitaliseringen har påverkat så mycket, att man ser över kontorsnätet, det vill säga drar ner på kontor, är inte särskilt förvånande. Men oerhört tråkigt, framför allt för de som blir direkt drabbade, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius till Finansliv.

Läs också

Handelsbanken stänger nästan hälften av kontoren

Kan man säga något om vilka delar av personalen neddragningen kommer att beröra?

– Jag skulle tro att det främst blir personalen på bankkontoren. Man säger att man ska stänga eller lägga ihop nästan 200 kontor så det är ju klart att det är kontorspersonalen som kommer att beröras.

Vad är Finansförbundets huvudpunkt i förhandlingarna framöver?

– Huvudpunkten är att jobba med individer. Det kommer att vara stor skillnad mellan olika personer. Om man blir av med jobbet på en liten ort innebär det något helt annat än för någon som bor i Stockholm. Vi tycker det är viktigt att man gör allt för att hjälpa de här personerna. Det kan innebära bidrag till kompetensutveckling, out placement-lösningar, utbildning för de som behöver omskola sig.

Läs en längre intervju med Ulrika Boëthius om neddragningarna i Finansliv nummer 7 2020.