Då lönar det sig att löneväxla
Manualen Du kan öka din pension genom att löneväxla – om du tjänar tillräckligt mycket. Finansliv reder ut hur löneväxling fungerar, hur hög lön du behöver och vad du ska tänka på.
Löneväxling är ett sätt att spara till pensionen genom att sätta av en del av din lön innan den betalas ut till dig. Den summa du avsätter blir en extra tjänstepension.
Varför inte bara pensionsspara själv i stället för att pengar ska dras från lönen, kanske du undrar?
Poängen är att du kan få ut mer pengar genom löneväxlingen. Skatten din arbetsgivare betalar på pensionsavsättningen är nämligen lägre än de sociala avgifterna vid löneutbetalningar. Mellanskillnaden är 5,8 procent. Alltså kan arbetsgivaren sätta av 5,8 procent mer pengar i pension än du skulle ha fått ut i lön utan att det kostar arbetsgivaren något extra.
Så mycket kan du tjäna för att kunna löneväxla
2024 måste du ha en bruttolön på minst 51 208 kr i månaden efter löneväxling. Om du till exempel vill sätta av 1 000 kr måste du alltså tjäna minst 52 208 kr i månaden före skatt.
Skatten på pensionsavsättningar är 5,8 procent lägre än de sociala avgifterna vid löneutbetalningar. Det innebär att din arbetsgivare kan höja det löneväxlade beloppet med 5,8 procent utan att det kostar något extra.
Om du sätter av 1 000 kr av din lön kan du alltså få 1 058 kr till din framtida pension.
Källa: Min Pension
Dessutom behöver du inte skatta på summan som avsätts, den dras från din bruttolön. Du får i stället skatta när du tar ut pengarna i pension, vilket sannolikt är mer lönsamt.
– Vitsen är att hela summan får växa i stället för att du sätter in skattade pengar, alltså nettolönen. Det är ett bra sätt att boosta pensionen, säger Henrik Cronier, förbundsjurist på Finansförbundet.
Men det finns ett par saker att tänka på innan du bestämmer dig för att löneväxla. Det första är hur hög lön du har. Löneväxling är nämligen bara lönsamt för de som tjänar över en viss nivå. 2023 behövde du ha minst 50 000 kronor kvar i bruttolön efter löneväxlingen. I år höjs nivån till 51 208 kronor. Det innebär att om du vill löneväxla 5 000 kronor i månaden måste du ha en bruttolön på minst 56 208 kronor år 2024.
Om din bruttolön efter löneväxling är lägre än 51 208 kronor påverkas din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringar negativt.
– Du blir inte fullt ut försäkrad om du hamnar under det beloppet, säger Henrik Cronier.
Men 51 208 kronor är högt, många tjänar inte så mycket ens innan löneväxling?
– Ja, det ligger tyvärr ganska högt, löneväxling är inte för alla. Det har kommit förslag från flera håll om att alla ska kunna löneväxla oavsett inkomst, men just nu är det så systemet är uppbyggd, säger Henrik Cronier.
Ett annat skäl till att löneväxling lämpar sig bäst för de med högre lön är den statliga inkomstskatten. Statlig inkomstskatt betalas av de som tjänar över ett visst belopp. Skattenivån är 50 procent på det överskjutande beloppet, i stället för cirka 30 procent som den kommunala inkomstskatten ligger på. Förra året låg den så kallade brytpunkten eller skiktgränsen – som avgör vid vilken lönenivå statlig skatt ska betalas – på 51 000 kronor i månaden.
För de som ligger strax över gränsen kan det vara extra lönsamt att löneväxla. Summan som sätts av i pension blir nämligen betydligt högre än om du tar ut den i lön.
– Om du tjänar under skiktgränsen vinner du inte lika mycket på löneväxling, eftersom du har en lägre skatt, säger Henrik Cronier.
I år blir det fler som kommer att gynnas av löneväxling än väntat. I normala fall justeras skiktgränsen för statlig inkomstskatt upp i takt med inflationen. En automatisk justering skulle innebära att brytpunkten höjs till 57 000 kronor i månaden nästa år.
Men regeringen har beslutat att pausa höjningen, vilket innebär att brytpunkten kommer ligga kvar på 51 000 kronor 2024. Det innebär att betydligt fler kommer att hamna över gränsen än om den hade höjts, vilket också gör att fler gynnas av att löneväxla.
Om du då har en tillräckligt hög lön för att kunna löneväxla, vad är viktigt att tänka på? Det första är att skriva ett avtal med din arbetsgivare.
– Det är viktigt att skriva ett avtal som reglerar hur mycket pengar som ska löneväxlas och att arbetsgivaren fortsätter att rapportera in din bruttolön före löneväxling, det är den som är pensionsgrundande, säger Henrik Cronier.
Det är också viktigt att se över reglerna för att avsluta löneväxlingen, om din inkomst minskar eftersom du till exempel blir sjuk eller är föräldraledig. Vissa arbetsgivare tillåter bara att man inför eller avslutar löneväxling en gång per år.
Eftersom det löneväxlade beloppet blir en extra tjänstepension är det bra om den kan slås ihop med din befintliga tjänstepension. Om du har en premiebestämd tjänstepension kan du själv välja hur du vill placera pengarna – men se upp för höga avgifter. Tänk också igenom risknivån utifrån hur lång tid du har kvar till din pension.
– Ju yngre du är desto mer risk kan du ta, vilket ger mer avkastning, säger Henrik Cronier.