»Historiskt stopp av kvinnor i ledningarna«
Andelen kvinnor i börsbolagens ledningar har inte ökat alls i år. Det är första gången sedan Allbright började sina mätningar 2012 som jämställdheten inte förbättrats. »Vi ser ett historiskt stopp av kvinnor i ledningarna«, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg till Finansliv.
Stiftelsen Allbright har mätt jämställdheten i börsbolagens styrelser och ledningar i tio år nu. Varje år har andelen kvinnor ökat, även om det gått långsamt. Men inte i år. Andelen kvinnor i börsbolagens ledningar står stilla på 27 procent, visar Allbrights nya rapport.
– Det är väldigt tråkiga besked att leverera, inte minst till landets kvinnor och minoriteter som aspirerar på karriärer, säger Amanda Lundeteg.
I styrelserna blir dock kvinnorna i fler, och är nu 36 procent. Men rapporten visar samtidigt att andelen kvinnor på tunga positioner minskar, så som ordförande, vd, försäljningschef och affärsområdeschef.
Detta trots att jämställdhet också har en positiv effekt på lönsamheten. Allbrights rapport visar att de jämställda bolagens vinstmarginaler har ökat med i snitt 8 procent de senaste fyra åren, medan de bolag som helt saknar kvinnor i ledningarna har tappat i snitt 13 procent i vinstmarginal.
Det finns absolut en risk att vi inte bara får stiltje nästa år, utan backar.
Med kommande lågkonjunktur finns risk för att jämställdhetsutvecklingen nästa år blir ännu sämre, tror Amanda Lundeteg.
– Det finns absolut en risk att vi inte bara får stiltje nästa år, utan backar. Många bolag kommer säkert skylla på kristider, vi har tidigare sett att bolag tenderar att lägga jämställdhetsarbetet på hyllan då. Men det duger inte som förklaring, andra länder som Frankrike och Tyskland har också det tufft ekonomiskt men har ändå lyckats öka andelen kvinnor i ledningarna med 67 procent de senaste åren.
Finansbranschen ligger något högre än snittet gällande jämställdhet, visar rapporten. De börsnoterade finansbolagen har i snitt 29 procent kvinnor i ledningarna, och 38 procent kvinnor i styrelserna.
Finanslivs egen undersökning av jämställdheten i branschen från 2021 visar dock att andelen kvinnor i finansbolagens ledningar minskade förra året, även om det var från en högre nivå.
– Finansbranschen har varit bättre än många andra branscher på att belysa frågorna. Det är inte en jättestor bransch, och samtidigt är den konkurrensutsatt. De har också haft ett annat strålkastarljus på sig. Däremot kommer det flera uppgifter om bristen på mångfald i finansbranschen, där ligger man efter, säger Amanda Lundeteg.
Det sa också Allbrights vice vd Tove Dahlgren nyligen i en intervju med Finansliv.
– Det finns en svensk beröringsskräck att prata om andra frågor än kön, det är i allra högsta grad dags att börja adressera även mångfald och inkludering, sa hon.
Miljö är en fråga som alla kan relatera till, där finns ett stort tryck från samhället. Men när det kommer till kvinnor och minoriteter så finns en stor grupp som känner att det här berör inte mig.
Enligt Amanda Lundeteg behandlas jämställdhet och mångfald fortfarande lite som särintressen, till skillnad från miljö- och klimatfrågorna som numera får stor uppmärksamhet i finansbranschen.
– Miljö är en fråga som alla kan relatera till, där finns ett stort tryck från samhället. Men när det kommer till kvinnor och minoriteter så finns en stor grupp som känner att det här berör inte mig. Det är antagligen därför det finns ett motstånd hos män, och särskilt unga män, i de här frågorna. Det gäller att få dem att se nyttan.
Men på individnivå har de rätt, deras möjligheter att nå höga positioner minskar ju när jämställdheten ökar?
– På individnivå så kommer män inte längre ha fördelar, så är det. Känslan av att behöva konkurrera med en massa andra är jobbig, men det är ju så att män har premierats i alla tider. Det är inte bra, varken på individnivå, företagsnivå eller samhällsnivå, säger Amanda Lundeteg.