
If: »För vår del är det nu business as usual«
Utredningarna om sexuella trakasserier på If är klara. Men tvärtemot tidigare uttalanden lägger nu If locket på och vill inte kommentera vad man har kommit fram till. »Det har skrivits så himla mycket om det här nu,« säger Caroline Uliana, pressansvarig på If.
Som Finansliv tidigare skrivit har det pågått ett stort antal internutredningar om sexuella trakasserier på försäkringsbolaget If, efter att uppgifter om en misstänkt våldtäkt avslöjades av Expressen i höstas.
Finansliv har under hösten kunnat berätta om omfattande problem med trakasserier och mobbning på If, problem som försäkringsbolaget har känt till åtminstone sedan 2015.
Detta har hänt
I slutet av oktober avslöjade Expressen att en misstänkt våldtäkt skett i samband med en jobbkonferens på If.
I november bekräftade If för Finansliv att ett stort antal interna utredningar om sexuella trakasserier pågår. If lovade då att meddela resultatet när utredningarna var klara.
I december kunde Finansliv avslöja att If har känt till problemen med trakasserier i minst två år .
Nu är utredningarna klara, men If har inte gått ut med någon information om resultatet. Flera anställda och tidigare anställda som Finansliv har pratat med medverkade i utredningarna – men har inte fått veta någonting om vad de lett till.
Innan årsskiftet lovade If att berätta om vad man kommit fram till när utredningarna var klara. Men någon sådan information har inte kommit.
Finansliv har varit i kontakt med flera anställda och tidigare anställda på If som inte har fått veta någonting om hur utredningarna har gått. Det trots att flera av dem själva har varit utsatta för sexuella trakasserier och/eller mobbning, och medverkat i utredningarna.
– Jag pratade med en utredare på If som sa att de tog det här på allvar och att han skulle återkoppla till mig, men jag har inte hört någonting. Ingen har hört av sig, säger Jenny, en tidigare anställd som vill vara anonym.
Sofia, som fortfarande är anställd på If, har mejlet uppgifter till utredningsenheten om de trakasserier hon själv varit utsatt för och det hon sett andra utsättas för. Men hon har inte fått något svar.
Jag tycker att vi som har varit med i utredningarna har behandlats som skit.
– Jag tycker att vi som har varit med i utredningarna har behandlats som skit. Det är ingen som har frågat hur vi mår, om vi behöver hjälp, ingenting. Det är ganska tydligt att If vill lägga locket på, säger Sofia, som vill vara anonym.
– Vi som har vittnat och pratat med utredarna, vi har gått igenom mycket. Var tar man ansvar för det? Det är inte schysst att man inte återkopplar, eller att vi inte erbjuds någon form av stöd, säger Lisa, en tidigare anställd.

»If har känt till trakasserierna länge«
En annan av de som medverkat i utredningarna är Jonas. Han tog själv kontakt med If:s utredningschef Anders Lindstrand för att höra hur det gick. Det hade då gått två månader sedan han förhördes av en av If:s utredare utan att han hade fått någon återkoppling.
– Anders Lindstrand sa till mig att utredningarna var klara, och att han inte kunde säga exakt vad de hade lett till men att »väldigt många av de inblandade« fått lämna If, säger Jonas.
Men Jonas vet att flera av dem som han själv har trakasserats av jobbar kvar, och har personalansvar.
– När jag frågade om det ändrade Anders Lindstrand sin ton och blev näst intill hånfull. Han ifrågasatte syftet med mitt samtal och sa att jag borde vara nöjd över att de »allra värsta« har fått lämna.
När Finansliv ringer upp If:s utredningschef Anders Lindstrand vill han inte kommentera utredningarna, eller ens bekräfta att de är klara.
– Vi har tagit beslutet att den information vi har lämnat så här långt räcker, vi uttalar oss inte mer om det här, säger Anders Lindstrand.
Men ni sa förut att ni skulle meddela hur det hade gått efter att utredningarna var klara?
– Men nu har vi ändrat oss. Vi kommunicerar inte mer.
Varför har ni ändrat er?
– Vi har valt att kommunicera så öppet tidigare, och nu är det tillräckligt, säger Anders Lindstrand.
Finansliv försöker även få en intervju med Katarina Dufvenmark, HR-chef på If, i samband med att hon deltar i en frukostföreläsning anordnad av FTF om hur försäkringsbranschen ska gå vidare efter #metoo. Men hon vill inte svara på några frågor.
– Nej, jag kan inte uttala mig om det. Inte för att jag inte är insatt i frågorna, men det är bäst att alla frågor går genom pressavdelningen så att jag inte säger något jag inte borde, säger Katarina Dufvenmark.

Stort antal utredningar om sexuella trakasserier på If
Finansliv tar kontakt med pressavdelningen och ber om en intervju med If:s vd Torbjörn Magnusson. Men If:s pressansvariga Caroline Uliana säger nej.
– Vi har bestämt oss för att det har skrivits så himla mycket om det här nu, så det kommer inte att bli aktuellt.
Är utredningarna klara?
– Ja, utredningarna är klara, men arbetet fortsätter. Det är ett långsiktigt arbete naturligtvis, som vi har tagit på största allvar. Jag har ju i tidigare intervjuer talat om vad vi gör i form av dels utredningarna men också utbildningar till ledare och att vi har pratat om det här i olika forum på ledarnivå och medarbetarnivå. Så för vår del är det nu »business as usual«.
Men har ni gått ut med någon information om att utredningarna är klara?
– Nej, det har vi inte gjort. Varför skulle vi göra det?
För att ni tidigare sa att ni skulle göra det.
– Som svar på frågan: Ja, de är klara. Det finns både de som har fått lämna företaget och de som har fått varningar.
Hur många är det som har fått lämna?
– Jag tänker inte kommentera något mer. Vi har tagit det här på största allvar och verkligen gjort någonting åt det här, och vi är väldigt nöjda över att vi gör det. Men vi har inget mer att säga i frågan helt enkelt.
Hur kommer det sig att ni har ändrat er om det, att gå ut med information om utredningarna?
– Vi valde initialt att berätta, eftersom det är viktigt för våra medarbetare att veta om att vi gör någonting åt de missförhållanden som fanns. Men det finns ingen anledning för oss att fortsätta prata om det här nu, säger Caroline Uliana.
Jonas är inte förvånad över att If har ändrat sig.
If vill tysta ned det här, det är den uppfattning jag har fått.
– If vill tysta ned det här, det är den uppfattning jag har fått och många med mig. Tyvärr. På ett sätt kan man förstå att de inte vill bli förknippade med dåliga händelser, men å andra sidan borde man väl vilja gå till botten med problemen.
Sofia håller med. Hon känner igen hanteringen från tidigare händelser på försäkringsbolaget.
– De har som taktik att sopa allt under mattan. Därför är jag inte förvånad över att ingen har hört av sig till mig heller.
Enligt Caroline Uliana har If gått ut med information på sitt intranät om att utredningarna är klara. Hon vill inte svara på om hur mycket information medarbetarna har fått om själva resultatet, eller om If har kontaktat de som medverkat i utredningarna.
– Jag tänker inte prata om hur vi har hanterat enskilda fall eller vem som har fått vilken information.
Jag har pratat med flera anställda på If som säger att de inte har fått någon information om att utredningarna är klara. Hur kommer det sig?
– Det får de stå för, för vi har skrivit om det på intranätet.
Hur mycket ett företag informerar om vad utredningar om sexuella trakasserier har lett till varierar, enligt de arbetsrättsexperter som Finansliv har pratat med.
– Det är alltid en avvägning mellan integritet och tydlighet men det finns inga formella hinder mot att en arbetsgivare informerar att en medarbetare har fått lämna, säger Henrik Kjellander, advokat och delägare Setterwalls advokatbyrå.
Pia Attoff, advokat och partner i Attoff Law, en advokatbyrå specialiserad på arbetsrätt, är inte insatt i utredningarna på If men anser generellt att de som medverkat i en utredning bör få veta resultatet.
Jag tycker att de som drabbats ska få reda på hur långt utredningarna har kommit och vad man kommit fram till.
– Jag tycker att de som drabbats ska få reda på hur långt utredningarna har kommit och vad man kommit fram till och ifall man ska inleda arbetsrättsliga åtgärder. Om någon har slutat kan man informera om det, men man behöver inte gå in på hur, säger Pia Attoff.
Hon påpekar att syftet med en utredning om sexuella trakasserier inte är att utse en syndabock, utan att ta reda på vad som har hänt och vad man kan göra för att uppnå en bra arbetsmiljö.
– Man ska ju försöka lösa arbetsmiljöproblemet, då måste man informera om vad man kommit fram till, säger Pia Attoff.
Hon kan inte uttala sig specifikt om If, men tycker att arbetsgivarna har glömts bort lite under höstens uppmärksammade avslöjanden av sexuella trakasserier på arbetsplatser i samband med #metoo.
– Jag kan säga att jag är lite förvånad över att arbetsgivarna inte ser sitt ansvar i det hela. Det här är inte enkom en fråga mellan två personer, det här är en arbetsmiljöfråga. Det är arbetsgivarens ansvar.
Setterwalls advokatbyrå genomförde utredningen om sexuella trakasserier på TV4 efter avslöjandet om programledaren Martin Timells sexuella trakasserier av kolleger. När Setterwalls gör sådana utredningar går man i genom skriftligt material och pratar med de inblandade för att så långt som möjligt utreda vad som faktiskt har hänt.
– Vi gör också en legal bedömning, till exempel om något har skett i strid med arbetsrättsliga lagar och vilket ansvar arbetsgivaren i sådana fall har. Slutligen ger vi en rekommendation hur klienten bör agera, och om det handlar om påstådda trakasserier är det viktigt att säkerställa att både policyer och det löpande arbetet uppfyller lagkraven och fungerar, säger Henrik Kjellander.
Det finns inget lagkrav på att arbetsgivare måste ta in externa utredare när man gör utredningar om sexuella trakasserier. Däremot står det i den nya föreskriften om psykosocial arbetsmiljö (AFS 2015:4) att den som genomför utredningen ska agera opartiskt och ha de berördas förtroende.
– Jag rekommenderar definitivt inte att man gör det internt, utan att man tar in någon som utreder och sen går in och rekommenderar hur man kan förbättra sitt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivaren bär ett ansvar, ska man utreda sig själv så blir det knepigt, säger Pia Attoff.
– Genom att anlita advokater finns det också en garanti att det görs objektiva bedömningar som ser till klientens intressen och inte till enskilda individer, säger Henrik Kjellander.
Men If har inte tagit in någon extern utredare, utan har istället valt att göra alla utredningar internt.
– Vi har kapaciteten och kunskapen internt att sköta det här, säger Caroline Uliana.
Ni ser inga problem med att internt utreda det egna företaget?
– Nej, absolut inte.
Sofia är kritisk till att If har valt att utreda internt, särskilt med tanke på att Anders Lindstrand var utredningschef även 2015. Hon och flera andra medarbetare och tidigare anställda på If som Finansliv pratat med tycker inte att den gamla utredningen sköttes på ett bra sätt.
– Det känns som att man försöker skydda If:s intressen, snarare än att gå till botten med det som har hänt. Hur ska vi som utsatts någonsin få upprättelse om vi inte får veta vad som sker? säger Sofia.
Lisa var en av dem som larmade om missförhållandena på If 2015. Hon är besviken över hur If har hanterat utredningarna, både då och nu.
– Det känns som att de inte förstår att det här är på riktigt. Det är människors liv det handlar om.
Jonas instämmer.
– Det här har drabbat mig väldigt hårt personligen, jag har fått betala ett högt pris. Jag känner inte att If har visat någon förståelse för det.