Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

»Ingen risk att kontanterna tar slut«

Efterfrågan på kontanter har ökat kraftigt den senaste veckan, enligt Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat.

Enligt Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat, har det skett en betydande ökning i uttag efter att kriget i Ukraina bröt ut.

– Vi såg en ökning av uttagna kontanter i slutet av förra veckan, och de senaste tre dagarna har efterfrågan varit ungefär dubbelt så stor som vi förväntat oss, säger han.

Mer konkret betyder det att bankomatuttagen har legat över 400 miljoner kronor om dagen, att jämföra med runt 200 miljoner kronor om dagen som är den vanliga nivån.

Läs också

Om krisen kommer – räcker pengarna?

Hur ser prognosen ut framåt?

– Det är svårt att säga. Det vi gjort är att ta höjd för en fortsatt förväntat förhöjd efterfrågan. Just nu goda förutsättningar för kontanter. Utmaningen handlar om transportlogistiken. Vi har få automater som går tomma, även om det är lite högre grad som står tomma än normalt.

Så det finns inte en risk att konterna tar slut? 

– Nej, inte som vi bedömer nu. Vi har tät dialog med Riksbanken och Loomis (Bankomats värdehanteringsbolag reds. anm) och har ett gott förtroende att vi kan hantera den ökade efterfrågan. Sen kan det bli att fler automater blir tomma innan vi hinner fylla på.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord