»Jag vill ha en ursäkt för att de inte har lyssnat«
Hanna utsattes för sexuella trakasserier på If och rapporterade det till bolaget. Ett år senare har hon fortfarande inte fått någon återkoppling. Hanna känner sig sviken av både If och FTF.
Under metoo-rörelsens början blev If ett av de mer uppmärksammade exemplen på arbetsplatser där det förekom sexuella trakasserier och övergrepp. Efter att Expressen avslöjat en misstänkt våldtäkt på försäkringsbolaget påbörjades en intern utredning, som sedan växte till flera.
If – detta har hänt
- I slutet av oktober 2017 avslöjade Expressen att en misstänkt våldtäkt skett i samband med en jobbkonferens på If.
- I november 2017 bekräftade försäkringsbolaget för Finansliv att ett stort antal interna utredningar om sexuella trakasserier pågick. If lovade då att meddela resultatet när utredningarna var klara.
- I december förra året kunde Finansliv avslöja att If har känt till problemen med trakasserier i minst två år, men inte gjort något.
- När de interna utredningarna blev klara i början av 2018 ville inte If berätta om resultatet. Flera anställda och tidigare anställda som Finansliv har pratat med medverkade i utredningarna – men har inte fått veta någonting om vad de lett till.
Problemen med trakasserier och mobbning på If visade sig vara omfattande, vilket Finansliv skrev om förra året. En av dem som utsattes för sexuella trakasserier var Hanna, som egentligen heter något annat. Hon berättade om trakasserierna för försäkringsbolaget redan 2015 och igen när utredningarna påbörjades förra året. Trots det har hon ännu inte fått någon information om vad som hänt.
– De lovade att återkoppla, men ingen har hört av sig, säger Hanna.
Hanna har varit tjänstledig en längre tid. Förra året fick hon via kolleger veta att det kontor hon i vanliga fall arbetar på har lagts ned. Ingen från If hörde av sig och berättade om nedläggningen. Det gjorde inte heller FTF, där Hanna är medlem.
Finansliv har tidigare skrivit om att Hanna sökte stöd från FTF centralt, eftersom hon inte kände förtroende för de lokala fackliga företrädarna på If. Men där blev hon åter hänvisad till klubben på If.
FTF:s arbetsmiljöombud Christian Sundin sade till Finansliv i februari att han beklagade Hannas upplevelse och uppmanade henne att ta kontakt med förbundet igen. Det gjorde hon, men fick då veta att FTF inte kunde göra något mer för henne eftersom hennes gamla chef har slutat. Han var en av dem som fick lämna efter utredningarna om sexuella trakasserier.
Hanna känner sig sviken av förbundet.
– De avfärdade mig utan att lyssna på vad jag hade att säga. Min berättelse, vad jag har upplevt, var inte viktigt.
Finansliv har sökt FTF, men förbundet säger att man inte kan kommentera enskilda ärenden »med hänsyn till den personliga integriteten«.
I april i år tog Hanna själv kontakt med If, för att få veta vad som kommer att hända när hon kommer tillbaka. Än i dag är det oklart hur det blir med hennes tjänst. Men Hanna vill ändå inte återvända till If. Flera av de som hon har anmält för trakasserier jobbar fortfarande kvar.
Hanna fick inte stödet hon behövde av FTF
If: »För vår del är det nu business as usual«
– Jag ser ingen annan lösning än att vi går skilda vägar. Men jag skulle vilja att det görs på ett respektfullt sätt. Jag har jobbat här länge och bryr mig om den här arbetsplatsen. Jag vill ha en ursäkt för att de inte har lyssnat, säger Hanna.
If vill inte kommentera det som hänt Hanna. Försäkringsbolaget vill inte heller svara på vad som har hänt sedan förra året, om det inletts fler utredningar eller hur arbetet för att förebygga sexuella trakasserier fortsätter framöver.