Gå direkt till textinnehållet
De bäst presterande bankerna finns bland annat i Singapore, enligt McKinseys rapport. Foto: Mostphotos

Rekordår för banksektorn – gör mångmiljardvinster

15 300 miljarder kronor, så stor vinst väntas den globala banksektorn göra sammanlagt i år. Det visar en rapport från konsultbolaget McKinsey, som kallar de senaste 18 månaderna för de bästa i bankbranschen sedan åtminstone 2007.

Höjda räntor har ökat intäkter och räntenetton för både svenska banker och för sektorn globalt den senaste tiden. 2023 väntas bli ett mycket starkt år för banker, enligt McKinseys rapport Global Banking Annual Review.

Vinsten efter skatt för den samlade banksektorn väntas öka från 1 300 miljarder dollar förra året till 1 400 miljarder dollar i år, motsvarande cirka 15 300 miljarder kronor.

»De senaste månaderna har sett sin beskärda del av problem, inklusive likviditetsproblem och ett par banker som gått omkull. Men på det stora hela verkar en hjälpsam vind ha återvänt till sektorns segel. De senaste 18 månaderna har varit den bästa perioden för branschen sedan åtminstone 2007.« skriver McKinsey i rapporten.

Förutom räntehöjningar har finansbranschen också förbättrat sin effektivitet under det senaste året vilket också bidrar till ett starkare resultat, enligt rapporten. Men det finns stora variationer i sektorn. Tidigare starka aktörer, som fintechbolag och kryptobolag, har fått det betydligt svårare i år.

Även geografiskt syns stora skillnader, enligt McKinseys rapport. Mer än hälften av de bäst presterande bankerna finns i Singapore, Indien, Dubai och delar av östra Afrika, medan bankerna i Kina och Ryssland men även i Europa och USA har svårare att nå samma lönsamhet. Flera amerikanska nischbanker kollapsade under våren, och i Europa köptes storbanken Credit Suisse upp av konkurrenten UBS efter att stora problem avslöjats med bland annat redovisningen i banken.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord