Gå direkt till textinnehållet
Charbel Wannes och Nina Alexandersson.
Charbel Wannes och Nina Alexandersson. Foto: Jeppe Gustafsson

Så blev Skandia i Linköping en piggare arbetsplats

Skandia i Linköping har blivit en gladare arbetsplats sedan en hälsoapp sjösattes. 

Skandias bonus­program för hälsa

Skandia ger en hälsobonus på upp till 1000 kronor per år till medarbetare som är med i programmet och har uppnått en viss aktivitetsnivå. Genom bonusprogrammet vill Skandia visa det är lönsamt att förebygga ohälsa. Skandias kundföretag med försäkring inom Hälsokedjan kommer att kostandsfritt erbjudas hälsoappen till sina medarbetare. 

Det är fler som står upp nu än innan vi började med armbanden. En sådan liten förändring betyder mycket för hälsan, säger Nina Alexandersson i telefon när Finansliv vill veta hur den nya satsningen med ett bonusprogram för ökad hälsa fungerar.

Nina Alexandersson jobbar på Skandias kundservice i Linköping dit hon pendlar från hemmet i Norrköping. Hon är en av många Skandiamedarbetare som tagit chansen att bli hälsosammare genom att använda ett diskret svart plastarmband som alltid sitter på handleden och hälsoappen Virgin Pulse som arbetsgivaren tillhandahåller.

Nina Alexandersson är 27 år och har jobbat ett år på Skandia, och hon stortrivs på jobbet.
– Vi är ett jättebra gäng här, alla hälsar på varandra och är positiva. Det skapar en bra känsla. Den här hälsosatsningen förstärker det.

Tränat har hon alltid gjort. Men det är på normalnivå, försäkrar hon.
– Jag gillar att gå och att vara ute mycket. Sedan använder jag löpbandet på gymmet plus att jag styrketränar, berättar hon.

Plastarmbandet mäter fysisk aktivitet, det räknar steg, och om man vill, hur många kalorier som går åt vid olika aktiviteter. Man bär det även på natten då den registrerar sömnen – hur mycket man sover och om det är så att man sover oroligt och vaknar mycket under natten.

– Armbandet kommunicerar med appen i mobilen där jag kan sätta mål för min aktivitet, får uppföljning, och viktigast av allt, får olika motiverande tips på hur jag kommer upp i poängligan. Appen är smidig och enkel att använda, tycker Nina Alexandersson som även gillar att arbandet är så litet.

Att läsa appens »dagens kort« med tips och råd ger också poäng. Via appen kan man också ansluta sig till olika enheter och andra appar inom hälsoområdet.
– Det finns till exempel en som visar övningar man kan göra, det är som att ha en egen personlig tränare i mobilen, jättebra, säger Nina Alexandersson.

Tipsen för att förbättra sömnen handlar om att se till att varva ner innan man lägger sig, se till att ha det svalt i sovrummet, släcka ner ljuset och så vidare.

Att se till att få i alla fall sju timmars sömn är något kollegan Charbel Wannes jobbar på. Han snittar nu på 6,5 timmar. Liksom Nina Alexandersson är också han 27 år, men har hunnit med sex år i Skandia redan, både i Stockholm och här i Linköping.
– Hälsosatsningen är en riktig win-win-grej för både arbetsgivare och anställda. Piggare personal är mycket värt och här i Linköping är det en stor hajp runt detta, säger Charbel Wannes som är rådgivare på Värdepappersteamet.

Charbel Wannes är en riktig idrottsnörd. Han har spelat fotboll och innebandy hela livet, och hans fru har lite synpunkter på det ihärdiga sportkollandet på TV. Men han fick problem med knät för några år sedan och slutade med fotbollen. Det blev några år utan träning.
– Den här satsningen blev en motivationskick för mig, den har gjort att jag kommit igång med träningen igen. Jag går från och till jobbet varje dag, fyra kilometer i vardera riktningen. Efter jobbet är det gymmet som gäller om jag inte spelar fotboll i mitt division-fem-lag Stjärnorp, säger Charbel Wannes.

En vinst med ökad fysisk aktivitet är att sömnen blir bättre, tycker han. Han har dessutom gått ner tio kilo sen i november, men målet är inte nått än. Han ska ner under 100 kilo.
– Det märks redan på att skjortan sitter lösare och genom att det blivit roligare att spela fotboll. Jag sitter mycket i telefon i mitt jobb så det är verkligen ett stillasittande jobb. Nu försöker jag ta en omväg för att gå till kaffeautomaten för att få lite extrapoäng, och jag tar alltid trapporna.

Charbel Wannes har 11 000 steg som dagligt mål. Han kan snabbchecka hur han ligger till direkt på armbandet. Klickar han två gånger på det finns fem pluppar som tänds allteftersom han närmar sig målet. När han nått målet vibrerar armbandet.

Både Charbel Wannes och Nina Alexandersson gillar de utmaningar man kan bjuda in vänner till genom appen.
– Utmaningarna peppar mig verkligen, för att få extra steg går jag till exempel till gymmet i stället för att ta spårvagnen. Det blir en morot att följa andra i appen, man blir mer taggad. Dessutom skapar utmaningarna bra sammanhållning, säger Nina Alexandersson.

Båda gillar också att det blir poäng ju mer man deltar. När man samlat tillräckligt med poäng kan dessa bytas mot friskvård i form av till exempel massage. Hälsobonusen kan högst bli upp till 1 000 kronor per år och anställd.

Självklart är det frivilligt att delta. Syftet är att förebygga ­ohälsa och att erbjuda ett enkelt och inspirerande sätt att bli medveten om sin livsstil och vad man kan göra för att må ännu bättre. Senare kommer Skandias kundföretag med försäkring inom hälso­kedjan att kostnadsfritt kunna erbjudas hälsoappen till sina medarbetare.

Text: BrittMari Lantto
Foto: Jeppe Gustafsson

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord