Gå direkt till textinnehållet

Skulle vi kunna gå ut i strejk?

FråGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Hej! Jag är lite nyfiken på hur en strejk egentligen fungerar, apropå det tidigare strejkhotet mot Klarna och strejken på Tesla. Vad skulle krävas för att Finansförbundet skulle vilja gå ut i strejk? Kan vi över huvud taget strejka, för det måste väl finnas regler för samhällsviktig verksamhet?

Henrik Cronier svarar: Regler om stridsåtgärder finns i Medbestämmandelagen, MBL. Stridsåtgärder kan vidtas av såväl arbetstagarsidan som av arbetsgivarsidan Normalt sett används stridsåtgärder när förhandlingar mellan parterna inte leder till att man kommer överens om förändringar i befintliga kollektivavtal eller när det inte går att komma överens om att kollektivavtal ska tecknas mellan parterna. När kollektivavtal gäller mellan parterna råder så kallad fredsplikt. Då är det i princip förbjudet att vidta stridsåtgärder.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Det finns många olika typer av stridsåtgärder. En vanlig typ av stridsåtgärd är strejk, det vill säga arbetsnedläggelse. Den kan vara antingen generell eller bara avse viss typ av arbete eller arbetsplats. Arbetsgivaren kan välja att på motsvarande sätt vidta stridsåtgärder genom att stänga ute anställda från arbetsplatsen, så kallad »lockout«. Syftet är i båda fallen att trötta ut motparten. När arbetsnedläggelse eller lockout pågår betalar arbetsgivaren normalt sett inte lön utan fackförbundet kompenserar sina medlemmar för den uteblivna lönen. Det finns få generella regler om samhällsviktig verksamhet under konflikt. Ofta har parterna tagit höjd för det genom avtal som reglerar vad som kan betraktas som samhällsviktig verksamhet. Ytterst kan staten gå in och begränsa konflikter som riskerar att bli samhällsfarliga.

Svaret gavs i december 2023.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord