Gå direkt till textinnehållet

Vad kan jag få mer än lön?

FRÅGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Med tanke på inflationen funderar jag på om det finns annan ersättning än lön som skulle kunna bära sig bättre just nu. Finns det några lönsamma förmåner, eller gör förmånsbeskattningen att det kvittar?

Henrik Cronier svarar: Hej, Inflationen i Sverige är fortsatt hög under 2023 och som läget nu ser ut kommer få på arbetsmarknaden se en löneutveckling i paritet med inflationen. Det går absolut att förhandla om andra an­- ställningsförmåner om det är svårt att höja lönen.

När du förbereder dig inför lönesamtalet bör du tänka på helheten och titta på alla förmåner, inte minst vid byte av arbete. Förmånerna kan vara väldigt olika till sin typ och möjligheterna att komma överens varierar. Det kan handla om friskvård, tjänstebil, fri parkering, flexibla arbetstider eller liknande.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Vissa förmåner är skattepliktiga medan andra är skattefria. Det är ofta billigare för arbetsgivaren att erbjuda en förmån än att utge kronpåslag. Är det en skattepliktig förmån betalar du skatt på värdet av förmånen på ungefär samma sätt som om det hade lön, skattefria förmåner får du fulla värdet av.

Några tips om du förhandlar dig fram till en förmån under lönesamtalet är att skriva ett avtal om detta och samtidigt åsätta förmånen ett värde. Vad som är viktigt att komma ihåg är att förmåner normalt sett inte ligger till grund för beräkning av pension, sjuklön, a-kassa med mera. Läs mer på Finansförbundets hemsida om tips inför lönesamtalet.

Svaret gavs i oktober 2023.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst