Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Storbank svänger om ränta på ISK-konton

Majoriteten av storbankerna har tidigare inte erbjudit ränta på ISK-konton, vilket Aktiespararna har kritiserat. Men nu svänger en av storbankerna, och inför 0,5 procent ränta på ISK-konton.

Finansliv har tidigare skrivit om att tre av fyra storbanker saknar ränta på likvida medel på ISK-konton, alltså de pengar som kunder har liggande på kontona innan de köper fonder eller aktier.

Både Avanza och Nordnet införde ränta på ISK-konton och kapitalförsäkringskonton vid årsskiftet. Nivån varierar beroende på vilken typ av kund det gäller, men är för baskunderna 0,25 procent. SEB har erbjudit ränta på ISK-konto redan innan årsskiftet, på 0,3 procent.

Men varken Handelsbanken, Swedbank eller Nordea har erbjudit ränta eller haft planer på att börja göra det, enligt en enkät som Aktiespararna gjorde i början av december förra året.

–Man kan ana ett visst ointresse hos många av bankerna. Jag tycker att det är olyckligt. Om banker inte bara kortsiktigt fokuserar på att maximera sin avkastning, bör man hålla rimliga villkor för sina kunder, sa Aktiespararnas vd Joacim Olsson till Finansliv i december.

Läs också

3 av 4 storbanker inför inte ränta på ISK-konton

Men nu har Handelsbanken svängt i frågan. Storbanken kommer att införa en ränta på 0,5 procent för likvida medel på ISK-konton med start den 19 januari, skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande.

– Det är inte mer än rätt och riktigt att våra kunder ska få ränta även på pengar som de har tillfälligt på ISK. Men jag vill samtidigt framhålla att vi erbjuder andra sparkonton som ger bättre ränta och är mer lämpade för långsiktigt sparande, till exempel Placeringskonto eller Bunden placering, säger Åsa Hedensiö Eriksson, chef för privaterbjudandet i Handelsbanken Sverige, i ett uttalande.

Samtidigt påpekar Handelsbanken att även med ränta bör avkastningen efter avgifter överstiga 3 procent för att ett sparande på ISK-konto ska löna sig, eftersom skatten på ISK höjdes kraftigt vid årsskiftet.

– ISK passar bra om du har en placering som förväntas ha en avkastning över tre procent. Det passar också bra om du omplacerar aktivt eller har placeringar som ger stora utdelningar. Man bör alltså se upp med att ha likvida medel på ISK-kontot eller placeringar med allt för stor ränteexponering, säger Caroline Bragner, privatmarknadschef på Handelsbanken i Norrköping, i pressmeddelandet.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord