»Vår bransch måste ta ansvar för klimatet«
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

»Vår bransch måste ta ansvar för klimatet«

Mängder av bra initiativ tas just nu hos både nya företag och inom den traditionella bank- och försäkringssektorn, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.

»Finansbranschen måste vara grön, annars kommer det inte att finnas någon finansmarknad alls.«
Orden är Pierre Heilbronns, vice ordförande i europeiska utvecklingsbanken och tidigare på franska finansdepartementet, och yttrades på EU-konferensen om Sustainable Finance i Bryssel 21 mars.
Så enkelt kan det sägas. Finansbranschen har ett särskilt klimatansvar, oavsett om det gäller att investera i framtida hållbara branscher eller att finansiera nya hållbara projekt.

Vad krävs för att hela sektorn ska växla upp?

Om detta verka alla vara överens. Ändå går det rätt långsamt. Vad krävs för att hela sektorn ska växla upp? EU har räknat med att det krävs mellan 2 000 och 3 000 miljarder kronor (siffran varierar något beroende på vem man pratar med) gröna investeringar varje år de närmaste tio åren, för att vi ska nå klimatmålet på 1,5 graders temperaturhöjning. Offentliga medel räcker inte.
Det är nästan ofattbart mycket pengar, men samtidigt – varför skulle några pengar överhuvudtaget investeras i verksamheter som inte är hållbara, vem vill investera i eller finansiera döende branscher?
Så trots allt känner jag mig mer hoppfull än på länge, både efter vårt eget evenemang Sustainable Finance Stockholm och efter att ha sett EU:s globala ansträngningar för att få till investeringar och finansiering av hållbara områden.
Mängder av bra initiativ tas just nu hos både nya företag och inom den traditionella bank- och försäkringssektorn. Företag och fonder valideras, satsningarna på hållbara projekt ökar och även om det går långsammare än vad man vill så är riktningen tydlig.
Och går det inte tillräckligt fort finns också löftet från Finansmarknadsminister Per Bolund. » Vi kommer komma med de regleringar som behövs, lika bra att ni börjar jobba utifrån det redan nu.« lovade han på Finanslivs Sustainable. Till jubel från många av bankernas egna representanter kan tilläggas.

***

SBABs vd Klas Danielsson fortsätter att hävda att arbetsmiljön på banken inte bara är bra utan fantastisk. Finanslivs reporter har sedan vår förra publicering fått precis motsatta reaktioner. Banken har enligt alla dessa uppgiftslämnare stora problem med arbetsmiljön. Det handlar om att ledningen inte tål kritik, trots att värdegrunden säger motsatsen, och att anställda kan kastas ut utan förklaring.

Mest överraskande är vd:s reaktion på att Finansförbundets klubbordförande på banken blivit hotad av en chef. Klas Danielsson ignorerar händelsen och påstår i stället att relationerna med klubben är bra. Ja, kära nån – om det är en bra relation, vill jag inte veta vad Klas Danielsson tycker är en dålig relation.

Ibrahim Baylan, ansvarig minister för statliga bolag, har lovat att hålla ögonen på att SBAB tar kritiken om den dåliga arbetsmiljön på allvar.

Något positivt verkar ändå ske, hotet mot klubb­ordföranden ska utredas externt och Ibrahim Baylan, ansvarig minister för statliga bolag, har lovat att hålla ögonen på att SBAB tar kritiken om den dåliga arbetsmiljön på allvar.

***

Långköraren Brexit verkar aldrig få något slut. Ett parlament med extremt ansvarslösa ledamöter spelar roulette med inte bara Storbritannien finansiella framtid, utan också EU:s och därmed Sveriges.
När denna tidning når läsarna kan allt i bästa fall vara klart med ett ordnat utträde och avtal mellan EU och Storbritannien. Men i värsta fall är inget klart och det blir en krasch rakt ut.
Efter en omröstning som kapades av fejknewsfabriker och två år av tjafs och bråk verkar ännu ingen riktigt veta vad engelsmännen egentligen ville med sin önskan om att »ta tillbaka kontrollen«.

publicerad
16 april 2019
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram