Gå direkt till textinnehållet
Framtidsspaning Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Foto: Oskar Omne

Annika Winsth, chefsekonom Nordea, om 2023

Framtidsspaning »Penningpolitiken verkar med eftersläpning och när de tar historiskt stora kliv med räntan finns risken att de knäcker ekonomierna innan de inser det.«

Hur tror du att ekonomin kommer utvecklas nästa år?
– Svensk ekonomi bromsar nu in snabbt. Hushållen har fått betydligt sämre ekonomiska förutsättningar genom högre kostnader i form av inflation och räntor samtidigt som reallönerna faller kraftigt.

– Bostadsbyggandet har tvärnitat och investeringarna viker nu snabbt på bred front. Även kommuner och regioner står inför betydligt tuffare tider.

– Än så länge har exportindustrin välfyllda orderböcker, men risken är att även de drabbas framöver. Stora delar av världen bromsar nu in samtidigt, till följd av mycket kraftiga åtstramningar från centralbankerna.

– Inflationen har inte toppat än och vintern lär bli besvärlig, vilket talar för att centralbankerna höjer räntan ytterligare. Fed väntas höja räntan till 5 procent, medan Riksbanken förväntas stanna på en styrränta på 2,75 procent.

Hur kommer det att påverka finansbranschen?
– Det är rationellt att bli mer försiktig i osäkra tider och sparandet bör öka framöver samtidigt som konsumtionen lär minska.

– Fed sätter priset på pengar och så länge banken inte höjt klart ligger osäkerheten kvar. Först när vi vet vilken nivå som räntan toppar på kan vi börja leta nya jämvikter. Det gäller alla marknader så som aktiemarknad, räntemarknad samt bostadsmarknad.

Vilka risker ser du?
– Risken är att centralbankerna höjer för snabbt och för mycket. Penningpolitiken verkar med eftersläpning och när de tar historiskt stora kliv med räntan finns risken att de knäcker ekonomierna innan de inser det. Efter många år av historiskt låga räntor är såväl hushåll som företag mycket räntekänsliga.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord