Gå direkt till textinnehållet
Bildmontage: Ola Forssblad

Anställda startar utskott kring mångfald: »Vi vill vara med och påverka«

Anställda i Danske Bank startade i höstas ett medarbetarutskott kring mångfald och inkludering. Mona Ebadian, ordförande, hoppas att initiativet ska leda till en ökad medvetenhet och kunskap runt frågorna. »Det är särskilt viktigt i finansbranschen, det räcker inte att bara chefer har koll«, säger hon till Finansliv.

Mer kunskap kring mångfald och jämställdhet behövs i bankbranschen. Det anser Mona Ebadian, ordförande i Danske Banks Medarbetarutskott för mångfald och inkludering.

I höstas startade hon och åtta kolleger från olika avdelningar ett medarbetarutskott, en slags undergrupp till Mångfald- och jämställdhetsutskottet i Danske Bank. I utskottet sitter ledare från olika avdelningar, Medarbetarutskottet är alltså de anställdas länk in.

Mona Ebadian, ordförande i Danske Banks medarbetarutskott om mångfald och inkludering. Foto: Danske Bank

– Vi vill vara med och påverka så att fler blir medvetna och engagerade i frågorna. Det är särskilt viktigt i finansbranschen där det verkligen behövs. Det här gäller inte bara chefer, utan alla behöver få kunskap och känna att det finns möjlighet att påverka, säger Mona Ebadian.

Medarbetarutskottet träffas varannan vecka och bollar idéer på aktiviteter, med fokus på inspirationsföreläsningar, workshops och interna och externa event. Som ordförande deltar Mona Ebadian ibland också på Mångfald- och jämställdhetsutskottets möten, där Medarbetarutskottets förslag läggs fram. Att göra saker som syns utåt kommer vara viktigt för att ta arbetet med mångfald och inkludering framåt, enligt Mona Ebadian.

– Banken jobbar aktivt med de här frågorna i dag, men det händer kanske inte lika mycket kring dem på aktivitetsnivå. Jag skulle vilja se att det händer mer så att frågorna märks. Det behövs, för det här är förändringar som tar tid, säger Mona Ebadian.

Medarbetaturskottet håller sin första aktivitet i maj, en inspirationsföreläsning om mångfald och jämställdhet ur ett affärsperspektiv, och det finns planer på fler aktiviteter senare i höst.

Mona Ebadian har varit i banken i flera år och går nu programmet ”First year analyst” inom storföretagssidan som ska leda till en roll som kundansvarig. Uppdraget med Medarbetarutskottet sköter hon utöver sina ordinarie arbetsuppgifter, liksom de andra kollegerna i utskottet.

Hon hoppas att initiativet ska leda till en bredare ökad medvetenhet och kunskap om frågorna.

– Jag kommer vara nöjd när man kan titta på varje avdelning och se att här saknas det inte mångfald och jämställdhet, oavsett område eller vilken nivå man jobbar på. Ingen ska behöva tänka att jag till exempel är den enda kvinnan eller mannen eller den enda med utländsk bakgrund, säger hon.

Vad har ni fått för respons kring initiativet från kolleger?
– Det har bara varit positivt hittills. Vi gick ut i våra interna kanaler i förra veckan och har efter det fått flera mejl att det här är något som behövs i finansbranschen. Folk känner sig uppskattade och det är många som har hört av sig och som har velat bidra, säger Mona Ebadian.