Gå direkt till textinnehållet
framtidsspaning Rasmus Roos, vd Spar­banken Skåne. Foto: Sparbanken Skåne

Rasmus Roos, vd Sparbanken Skåne, om 2023

framtidsspaning »Antalet kundmöten kom­mer att ligga på en fortsatt hög nivå och kanske till och med öka, då fler kan behöva stöd och rådgivning i en värld av ökande kostnader.«

Hur tror du att finansbranschen kommer utvecklas nästa år?
– Jag tror att finansbranschen får ett relativt stabilt år. Det kommer att bli en nedgång i konjunkturen, men vårt samhälle har visat sig vara väldigt robust och både hushåll och företag kommer att kunna övervintra. Sedan finns det också specifika utmaningar i delar av finansbranschen, bland annat utifrån hur vissa typer av tillgångsvärden nu utvecklas. Osäkerheten är mycket stor just nu, men i stort tror jag på ett år där vi faktiskt kan bli lite positivt överraskade.

Hur kommer kundmötena att förändras?
– Antalet kundmöten kommer att ligga på en fortsatt hög nivå och kanske till och med öka, då fler kan behöva stöd och rådgivning i en värld av ökande kostnader. Det kommer att ställas höga krav på oss banker på att kunna ge kvalitativ ekonomisk rådgivning, men det är precis som det ska vara. Vi finns här för våra kunder och speciellt viktigt är det i en utmanande tid som denna.

Antalet bankkontor har stadigt minskat i Sverige de senaste åren, är det en utveckling som kommer fortsätta?
– Ja, jag tror att utvecklingen i samhället gör att antalet bankkontor kommer fortsätta att minska. Men hur snabbt detta går beror på kundernas beteenden och på hur tekniken utvecklas. En utmaning för bankerna är att kunna göra den digitala upplevelsen mer personlig.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst