»Det har inte med arbetsmiljön att göra«
Klas Danielsson. Foto: Oskar Omne

»Det har inte med arbetsmiljön att göra«

SBAB:s vd Klas Danielsson fick gå på dagen efter ett möte med bankens styrelse igår. Finansliv har tidigare kunnat avslöja stora arbetsmiljöproblem på den statliga banken, som uppstått efter att Klas Danielsson tillträdde. Men SBAB nekar till att vd:n får lämna på grund av arbetsmiljön.

Igår, måndag, kom beskedet från SBAB att vd:n Klas Danielsson lämnar banken på dagen, efter ett möte med SBAB:s styrelse på morgonen.

»För att i en allt snabbare omvärldsförändring ta SBAB till nästa nivå anser styrelsen att det krävs ett nytt ledarskap. Detta inkluderar fortsatt fokus på kund och digitalisering med tydligare prioriteringar för att uppnå operationell effektivitet i den fortsatta tillväxtresan. Processen att hitta en efterträdare inleds omgående«, säger styrelseordförande Jan Sinclair i ett pressmeddelande.

SBAB:s CFO Mikael Inglander tar över som tillförordnad vd.

Beskedet kom som en överraskning för Klas Danielsson, som varit vd på SBAB sedan 2014.

– Jag förstår inte varför styrelsen gör detta. Jag är frustrerad och besviken, oerhört besviken, säger Klas Danielsson till Svenska Dagbladet.

Under hans tid som vd har banken vuxit från 300 till 800 anställda, och räntenettot har ökat från 2,1 till 3,7 miljarder kronor.

Men SBAB har också haft stora problem med arbetsmiljön, vilket Finansliv kunde avslöja 2019. Flera anställda och tidigare anställda vittnade då om ett allt hårdare arbetsklimat där sjukskrivna tvingades bort från banken istället för att få rehabilitering. Enligt de tidigare anställda uppstod problemen efter att Klas Danielsson tillträdde som vd.

– Klas ligger bakom mycket av det här personligen. Han toppstyr allt och han svänger väldigt snabbt i sitt humör. Antingen är någon perfekt och höjd till skyarna eller så trycks de ned i botten, sade en tidigare chef till Finansliv 2019.

Finansliv kunde också avslöja att det skett en stor omsättning på chefer under Klas Danielssons tid som vd. Minst en, oftast två eller fler, chefer byttes ut i SBAB:s ledningsgrupp varje år under perioden 2014-2019.

Men enligt SBAB:s presschef Erik Bukowski lämnar Klas Danielsson inte banken på grund av arbetsmiljöproblem.

– Nej, det har inte med arbetsmiljön att göra, säger Erik Bukowski till Finansliv.

Varför får Klas Danielsson lämna?

– All information finns i pressmeddelandet, säger Erik Bukowski.

Men pressmeddelandet ger ingen ytterligare information än att styrelsen vill se »tydligare prioriteringar för att uppnå operationell effektivitet i den fortsatta tillväxtresan«.

I en intervju i Dagens Industri antyder Klas Danielsson att det kan ligga en konflikt bakom beslutet.

– Det är svårt att kommentera det. Det blir för knepigt helt enkelt, säger Klas Danielsson till DI.

Läs Finanslivs tidigare artiklar om SBAB:

publicerad
9 november 2021

Relaterad läsning

Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram